Mégsem valószínű, hogy 35 fokos hőség lesz: változtak a valószínűségi előrejelzések

Május 27-én, pénteken készített az Országos Meteorológiai Szolgálat egy bejegyzést, amiben az első hőhullám körvonalaira engedtek következtetni az előrejelzések. Már a bejegyzésben is említették azonban, hogy van bizonytalansági faktor, amely már egyre inkább kezd megmutatkozik a friss előrejelzésekben. A hőhullámos hírről aztán mi is beszámoltunk, de a cikk végére szintén odaírtuk, hogy ez még távoli előrejelzés, tehát bizonytalan.

Ami végül be is igazolódott, mármint a bizonytalanság: bár felmelegedés továbbra is jön, az OMSZ legfrissebb előrejelzésében már kevésbé markáns a magasnyomás kiterjedése, és a meleg légtömeg sem tud betörni a Kárpát-medence fölé az előrejelzettek szerint. Egy ütközőzóna lesz a fejünk felett amely az északról érkező hideg levegő, illetve a délről érkező meleg levegő alakít majd ki.

Ennek tükrében csökkent a hőség mértéke, és a valószínűsége is.

A legfrissebb valószínűségi előrejelzések alapján tehát az tűnik ki, hogy az északi, északnyugati részeken mérsékelten meleg idő lesz, délkeleten viszont ennél melegebb idő valószínű, bár a 35 fokot nem fogjuk megközelíteni. Az időkép szerint Szegeden immár csupán 30 és 31 fok körül várható a csúcs a hét vége felé:

Forrás: idokep.hu