Ma már másodjára büntették 400 ezer forintra Márki-Zay Pétert Szabó Bálint rágalmazásáért

A Békéscsabai Járásbíróság csütörtökön délután újabb rágalmazási büntetőügyben marasztalta el Hódmezővásárhely polgármesterét a Promenad24 beszámolója alapján. Az ítélet nem jogerős.

Egy nap alatt kétszer is bűnösnek mondta ki Márki-Zay Pétert a Békéscsabai Járásbíróság írja a kormányközeli lap. Előzőleg mi is beszámoltunk róla, hogy Márki-Zay Pétert Szabó Bálint rágalmazásáért 400 ezer forintra büntették első fokon. A Békéscsabai Járásbíróság csütörtökön két pert is tárgyalt, mostanra mindkettőben született ítélet is.

Az első ügyben az ítélet szerint szerint Márki-Zay elkövette a folytatólagosan, nagy nyilvánosság előtt történő rágalmazás bűncselekményét, amikor – többek között – “többszörösen elítélt, büntetett előéletű bűnözőnek” nevezte Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselőt. Ekkor első fokon, nem jogerősen 400 ezer forintra büntették Mári-Zayt.

A második ügyben szintén Szabó Bálint indított ellene pert rágalmazás vádjával, amiért a vásárhelyi politikus korábban – nem egy alkalommal – azt állította róla: „Zuschlaggal együtt volt vádlott”. A bíróság erről is kimondta: ezzel a valótlan tényállítással Márki-Zay elkövette a folytatólagosan, nagy nyilvánosság előtt történő rágalmazás bűncselekményét, s csorbította a sértett becsületét. Ezért szintén 400 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották.

Mindkét ítélet első fokú, tehát nem jogerős, ezek ellen fellebbezésnek helye van, a két perrel jelenleg összesen 800 ezer forintos büntetést szabtak ki a hódmezővásárhelyi polgármesternek.