Márki-Zay Pétert Szabó Bálint rágalmazásáért 400 ezer forintra büntették első fokon

A vásárhelyi polgármester Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselőről állított valótlanságokat, illetve sértette meg a jóhírnevét, ezért rágalmazásért ítélte el a bíróság – írja a Promenad24.

Mint azt a kormányközeli lap megjegyzi, Márki-Zay Péterrel kapcsolatban a Békéscsabai Járásbíróság csütörtökön két pert is tárgyal, ezekből az elsőben született ítélet, mely szerint Márki-Zay elkövette a folytatólagosan, nagy nyilvánosság előtt történő rágalmazás bűncselekményét, amikor – többek között – “többszörösen elítélt, büntetett előéletű bűnözőnek” nevezte Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselőt.

A bíróság ítélete szerint ez a nagy nyilvánosság előtt tett, valótlan tényállítás alkalmas a becsület csorbítására, ezért a polgármestert bűnösként marasztalták el, majd ennek során 400 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet ellen fellebbezésnek van helye. Márki-Zay következő büntetőügyében délután hozhat döntést a Békéscsabai Járásbíróság, abban az eljárásban is Szabó Bálint jelentette fel rágalmazás vádjával.

A Promenad24 értesülései szerint a vásárhelyi politikus nem jelent meg ma délelőtt, miután lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, csak ügyvédje képviselte. Megjegyezték, hogy a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét eddig három alkalommal ítélték el jogerősen rágalmazás vétsége miatt.