Átvették kinevezési okmányukat az ötödik Orbán-kormány miniszterei, köztük Lázár János is

Délután átvették kinevezési okmányukat az ötödik Orbán-kormány miniszterei, valamint esküt tesznek a plénum előtt is.

Ma 11 órakor kezdődött a parlament ülése, melyen döntöttek a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról. Ennek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen, vagyis fenntarthassák a veszélyhelyzetet, erről itt írtunk. Továbbá határozott a parlament az alaptörvény tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról.

Ez a két előterjesztés kezdeményezi lehetővé tenni, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. A határozathozatalok után hosszabb szünet következett, majd 16 óra után volt a miniszterek eskütétele. A minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, ezért ismertették Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt az Országgyűlésben, bemutatta kormányának tagjait, akik a parlament előtt esküt tesznek.

Az alábbi, Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5), Varga Judit igazságügyi miniszter (b4), Csák János kulturális és innovációs miniszter (b3), Lázár János építési és beruházási miniszter (b2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j6), Nagy István agrárminiszter (j5), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter (j4), Pintér Sándor belügyminiszter (j3), Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), miután az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én.

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI