Márki-Zay Péter felesége és tanácsadója egymásnak estek Facebookon a kampánypénzek miatt

Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vidékért felelős alelnöke és Márki-Zay Péter volt tanácsadójaFacebook-bejegyzésében azt írja, hogy felfüggeszti vezetőségi tagságát a mozgalomban, ha Márki-Zay nem számol el a hónap végéig a kampánypénzzel – vette észre a 444.hu. Márki-Zay Péter később a Telexnek válaszolt ezekre a kritikákra.

Az elszámolás az én szememben két dolgot jelent. Egyrészről, fillérre pontosan megtudjuk, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz” írja a bejegyzés alatt Kész, aki szerint Márki-Zay a pénzt a nemrég bejelentett új pártjának megalapítására költheti el: Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el.”

Márki-Zay Péter felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia erre azt kommentelte, hogy tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvenned, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz…” Kész válaszában megemlítette, hogy egy hete írt Márki-Zaynak levelet, amelyre azóta sem válaszolt. Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán. Felvettem” írja a tanácsadó. A vásárhelyi polgármester felesége erre megjegyezte, hogy Márki-Zay két napja is hívta Készt, valamint az MMM elnökségi ülésére is hívták, de nem jelent meg.

Mint a 444.hu cikke megjegyzi, Lukácsi Katalin Márki-Zayt bírálta csütörtöki levelében, most viszont Kész Zoltánnak üzent: Azt az embert, akit most keményen bírálsz, miniszterelnök-jelöltnek ajánlottad a magyar polgárok számára. Számot kell ezzel a felelősséggel is vetni, nem csak a kampánypénzekkel. Egy vereség után könnyű belerúgni a csapat vezetőjébe, de akkor valójában az egész csapatba rúgunk, magunkba is, ha tagjai voltunk.” Márki-Zay Civilek Pártja néven egy pártot akar alapítani, azonban Hadházy Ákos mellett a saját mozgalmának vezetői sem támogatják pártalapítási terveit; Lukácsi Katalin, Üveges Gábor és Kész Zoltán, valamint Magyar György jogász is jelezte, hogy nem akarnak csatlakozni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Márki-Zay Péter erről a kommentcsatáról és nyílt levélről nyilatkozott a Telexnek. Mint mondta: „Ő (Kész Zoltán) is pontosan tudja, hogy az adományok visszautalása képtelenség”. A vásárhelyi polgármester szerint Kész nyílt levele azért különösen problémás, mert sugallja, hogy pártépítésre szeretnék felhasználni a mozgalom adományszámláján lévő összeget. „Ez azonban jogilag is kizárt, pártnak ezt a pénzt nem lehet odaadni”  – mondta erre a lapnak. Az adományok visszautalása képtelenség, hiszen el kellene dönteni, hogy ki kapjon belőle, ráadásul jó részük névtelenül jött.

„Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni, és arra fogja felhasználni, amire kapta, azaz Orbán Viktor leváltására”

– mondta a Telexnek Márki-Zay, hozzátéve, hogy az elszámolást természetesen el fogják készíteni. A vásárhelyi polgármester szerint az utóbbi hetekben az MMM-et érő támadások egy „szervezett lejáratókampány” részei, és ez azért indult, mert ellenzéki körökben is sokan megijedtek Márki-Zay pártalapítási terveitől. „Sokan félnek, hogy sikeres alternatíva születhet meg” – jegyezte meg. Készről azt mondta, egy ideje valóban nem vett részt a mozgalom munkájában, miután „személyes politikai ambíciói sajnos nem teljesültek”.