Márki-Zay Péter Botka László tanácsadójának: „Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit!”

Egy egészen hosszú, de annál inkább érdekfeszítő cikket hozott le a Direkt36 kedden, amely a Telexen is megjelent. Ebben nagyjából személyes és belső körökből származó sztorikkal járják körbe azt, hogy miként bukott el ilyen csúfosan az ellenzék az idei választáson. Ami még meglepőbb, hogy ebből többek között a Márki-Zay Péter körüli furcsaságok is teljesen más színezetet kapnak, valamint értelmet nyer az is, miért történt nemrégiben Hódmezővásárhelyen a leszámolás.

A Direkt36 cikkei igen hosszúak, de annál inkább alaposabbak, így csak nagyvonalakban térnénk rá, akit a teljes történet érdekel (amelyet egyébként ajánlott elolvasni), az ide kattintva tudja elérni. A Direkt36 az elmúlt másfél hónapban azt kutatta, hogy mi zajlott a színfalak mögött az ellenzéki kampányban. Több mint harminc olyan emberrel beszéltek, akik aktív résztvevői vagy közeli megfigyelői voltak az eseményeknek. A többségük névtelenséget kért arra hivatkozva, hogy így szabadabban tudnak beszélni a kampány belső ügyeiről.

Ezek mentén olyan kép rajzolódott ki, amely alapján egyáltalán nem csoda, hogy az ellenzék csúfos választási vereséget szenvedett.

A történet rögtön ott kezdődik, hogy Márki-Zay Péter egy szűkkörű bizalmas találkozón töltötte 2021. október 16. estéjét; másnap volt esedékes ugyanis az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményhirdetése, amelyet már akkor tudni lehetett, hogy megnyert. A találkozót a hódmezővásárhelyi polgármester régi szövetségese, Kész Zoltán korábbi parlamenti képviselő szervezte, aki már előzőleg megkért két tapasztalt kampánytanácsadót, hogy állítsanak össze egy tervet Márki-Zaynak. Egyikük Tóth Péter, aki korábban Kész kampányait is vezette, és irányított számos sikeres kampányt Budapest 13. kerületében, valamint az ország más pontjain.

A másik meghívott tanácsadó az országos politikában szintén régóta jelenlévő Ruff Bálint volt, aki jelenleg többek között Botka László szegedi polgármester mellett dolgozik.

Tóth és Ruff elmondta neki, hogy a siker érdekében tovább kell haladnia azon az úton, amelyen az előválasztási küzdelem során elindult. Számos tanácsot és fontos pontot felsoroltak neki, amely mentén el kellett volna szerintük indulni a kampánnyal a továbbiakban.Márki-Zay ugyanakkor nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból. Az őt ismerők szerint rendkívül magabiztos, a saját képességeiben és tudásában a végletekig hívő politikus közölte, hogy ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével, mert az üzleti életben is azt szokta meg, hogy a cégek élén álló ember hozza a döntéseket. Márki-Zay mindezt arrogáns hangon közölte a tanácsadókkal.

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit!”

– közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. „Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt” – mondta a forrás a portálnak. Márki-Zay a Direkt36-nak is megerősítette, hogy volt egy ilyen beszélgetése a tanácsadókkal. 

Október 20-án aztán egy másik tárgyalás volt soron, itt már az előválasztási eredmények ismeretében zajlottak a beszélgetések a pártok között arról, hogyan tovább. A pártvezetőket meglepte, hogy Márki-Zay nem mondott se konkrét terveket, se neveket. Az ott elhangzottakat ismerő, a pártokhoz kötődő források szerint ehelyett egy lelkesítőnek szánt, de hosszú, összeszedetlen és tartalom nélküli előadást tartott.

Ennek a zárt ajtók mögötti megbeszélésnek a hangulata éles kontrasztban állt azzal, hogy a nyilvánosságban úgy tűnhetett: a magyar ellenzék hosszú idő óta a legsikeresebb időszakát éli. A hat part által szervezett előválasztás mindkét fordulójában több mint hatszázezren mentek el szavazni, a versengés hírei pedig heteken keresztül még a kormányzati propagandát is el tudták nyomni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az előválasztás sikeréről tanúskodott az a belső fideszes kutatás is, melyet az egyik vezető ellenzéki politikus kormányközeli kapcsolatain keresztül ismert meg. Meg voltak zavarodva és ijedve a Fideszben” – mondta saját fideszes ismerőseire utalva az ellenzéki politikus az egyik meghatározó kormányközeli közvélemény-kutató, a Kód Kft. belső használatra szánt, 2021 októberben végzett felmérésről, mely 2014 óta először mutatta ki az ellenzék egyértelmű vezetését.

Jött a háború szele: ekkor már pedzegették, hogy Putyin bevonul Ukrajnába. Ez az időszak, valamint az invázió kezdeti szakasza a Fidesz számára is az útkeresésről szólt, mondván hova tovább az eddigi kommunikációval. Lezajlott február 13-án este a Partizán 60’ című, élő interjúműsor, ahol Márki-Zay Péter volt a meghívott vendég. A stáb azonban több okból kifolyólag sem tudta a háború kérdéséről felkészíteni a miniszterelnök-jelöltet, pedig tudták, hogy az ekkor még nem megkezdett invázió ellenére rá fognak kérdezni a témára.

Ekkor hangzott el az a bizonyos mondat a műsorvezető, Gulyás Márton kérdésére, miszerint Márki-Zay Péter miniszterelnökként kész lenne-e katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, ha kirobbanna a konfliktus: a politikus előbb Magyarország NATO-s és EU-s tagságát és az ezekkel a szervezetekkel való együttműködést hangsúlyozta, de a riporter visszakérdezésére végül igennel felelt. Ezt kiforgatva aztán a Fidesz felépítette a választási kampányát, amellyel aztán megtalálta az utat a győzelemhez: az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába, az ellenzék háborúba vinné az országot.

Számos eseményen keresztül eljutottunk oda, hogy az előválasztás utáni kampány nagyon nehezen indult be és kaotikus volt, belső konfliktusok nehezítették a kommunikációt. Volt egy hirtelen szervezett esemény is, amikor a miniszterelnök-jelölt az ukrán Zelenszkijjel beszélt volna, ami végül Kijev rakétázása miatt meghiúsult. Ezt talán nem is bánták annyira a kampánystábban, viszont eddigre a kampány már amúgy is a teljes szétesettség jeleit mutatta.

Mire március elején megjelent a program, addigra már az ellenzéki szövetségen belül többen is érezték, hogy baj van. Márki-Zay népszerűsége egyre jobban zuhant, az ő hangjával futó robothívásokat az emberek nem hallgatták végig, az ellenzék aktivistáit és politikusait a lakossági fórumokon rendszeresen kérdezték arról, tényleg magyar katonákat fognak-e vinni az ukrán frontokra, és igaz-e, hogy kényszersorozás lesz. Ezeket tapasztalva a pártok is igyekeztek minél inkább távolságot tartani Márki-Zaytól.

A választás napján aztán jött a kijózanító pofon, az első előzetes eredmények, ami hatására a közös ellenzéki pártok vezetői idő előtt elhagyták az eredményváró sátrat is. A közös kiállás hiánya a sajtóban az ellenzéki egység teljes szétesésének szimbóluma lett. Másnap, április 4-én pedig az utolsó olyan platform is megbomlott, ahol a közös miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártok vezetői együtt voltak jelen. Az „Elnökök” elnevezésű Signal-csoportban április 4-én Márki-Zay kapott egy olyan értesítést, hogy „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból.”