Továbbra is drágábban kapjuk az „olcsónak” mondott orosz gázt, a rezsicsökkentés több mint ezer milliárdba kerülhet

Nem hogy kevesebbet, februárban egyazon időszak piaci szintjénél még 30 százalékkal többet is kértek tőlünk a fűtőanyagért az oroszok szűrhető le a KSH friss kimutatásából, melyet a Népszava elemzett.

Az állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért februárban, miközben decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott – ezt a Népszava számította ki a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Ez arra enged következtetni, hogy az oroszok valóban két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat, bár a lap azt írja, hogy

4 év átlagában még 6,6%-kal többet is fizettünk.

Korábban is írtunk arról egyébként, hogy valami nem stimmelt, amikor Vlagyimir Putyin azt állította Orbán Viktorral közös, február eleji találkozóján, hogy Magyarország a „piaci árnál ötször olcsóbban kapja” a gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza. Mint említik, ezek a számok a „rezsicsökkentés” szempontjából is baljósak: az MVM köbméterenként 393 forintot fizethetett az orosz gázért, amely a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton „rezsicsökkentett” gázmolekulaár immár közel nyolcszorosa, azaz minden köbméter orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthetnek.

Az állami MVM pénzügyi működőképességének fenntartása becslések szerint csak idén több mint ezermilliárdos költségvetési támogatást igényel:

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter februárban a Népszava kérdésére még úgy vélte, hogy ez a közpénz „közelebb állhat” a félezermilliárdos „alsó határhoz”, április végén azonban már elismerte, hogy az összeg az 1300 milliárd forintot is elérheti. Mint írják, a Népszavában napvilágot látott számítások óta a Fidesz is már inkább csak azt kommunikálja az olcsóság helyett, hogy van gáz, bár ettől függetlenül továbbra sem érthető, hogy miért éri meg az orosz nyersanyag, ha a piacon máshonnan akár még olcsóbb is lenne.