Népszava: Hazudhatott Orbán és Putyin, jóval drágábban vesszük a gázt

Egyre kevésbé valószínű, hogy Vlagyimir Putyin igazat állított, amikor Orbán Viktorral közös, február eleji találkozóján úgy fogalmazott, Magyarország a „piaci árnál” ötször olcsóbban kapja a gázt – írja a Népszava.

Holott, mint ahogy a lap írja, ezt folyamatosan hirdetik reklámkampányként: Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és a többi fideszes kormánytag úgy nyilatkozik, hogy az októberben újrakötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés jóval kedvezőbb az azt megelőző, 1996 óta érvényes megállapodásnál, illetve biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. A Népszava számításai alapján viszont a gáz ára egy cseppet sem olcsóbb a tőzsdei szintnél.

Az elvileg titkos orosz gázárról szóló politikai üzeneteket a statisztikai hivatalnál vezetett magyarorosz elszámolási adatokkal szakértők szerint teljes biztonsággal kiszámolható az MVM által az adott hónapban az orosz Gazpromnak fizetett tarifa. Ez alapjánecemberben 695 eurónyi dollárt fizettünk az oroszoknak ezer köbméterért. Ez az irányadó holland tőzsdei árának 60 százaléka, nem pedig 20, amint azt Putyin állította. Az is igaz viszont, hogy míg a decemberi ttf 38, addig orosz tarifánk csak 2 százalékkal emelkedett. Első ránézésre az látszik a Népszava szerint, hogy olcsóbban kapjuk a gázt, azonban az adatokból kiderül, hogy

később leköveti az aktuális piaci árat, de két hónap csúszással.

Sőt; mint írják, a két görbe csak látszólag esik egybe: valójában az orosz ár legalábbis a 2017 és 2021 vége közötti időszak átlagában több mint 7 százalékkal meghaladta a két hónappal korábbi piaci árat. Míg 2021 júliusában, illetve augusztusában a ttf 360, illetve 447 euróra rúgott ezer köbméterenként, addig orosz árunk szeptemberben és októberben 378, illetve 472 euróra ugrott.

Vagyis az új szerződés életbe lépésével az orosz fél továbbra is két hónap csúszással és némi felárral vasalja be rajtunk a tőzsdei szintet.

Mindemellett az is igaz a lap szerint, hogy novemberi orosz tarifánk egy, a decemberi pedig már 25 százalékkal elmarad a két hónappal korábbi ttf-től. Vagyis decemberben éppenséggel kedvező fordulatot vettek az árarányok. Ugyanakkor ez egyelőre kevéssé látszik a szerződésváltás hatásának. Ez viszont a szerződés részleteit ismerők által váltig hangoztatott árkiegyenlítés hatása is lehet. Tavaly decemberben köbméterenként mintegy 254 forintért vette az állami MVM az oroszoktól a lakossági árban körülbelül 50 forinton nyilvántartott orosz gázt, magyarul ötször drágábban vette a fűtőanyagot, mint amennyiért adta nekünk.

A hiányt a kormány az adófizetők pénzéből állja.

December 30-án az MVM ennek folytán 208 milliárd forint állami tőkeinjekciót kapott. A Népszava felvetette, hogy a rezsicsökkentés fenntartása szakmai becslések szerint csak idén 5002000 milliárddal terheli a költségvetést, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a február közepi kormányinfón annyit közölt, hogy szerinte a valós összeg közelebb állhat az alsó határhoz. Mindezekből a lap szerint egyértelműen következik, hogy az új magyar-orosz gázszerződés sem biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. Orbánék azon állítását pedig, hogy az új megállapodás kedvezőbb lenne az előzőnél, egyelőre szintén nem bizonyítja semmi.