Kormányinfó: További 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz visszamenőleg, az árstop 5 százalékkal enyhíti az inflációt

Vége a választási időszaknak, bár még hivatalosan nem alakult meg az új kormány, a csütörtöki kormányinfók azonban visszatértek a régi kerékvágásba. Illetve nem egészen, a választás utáni első kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy az esemény ezentúl maximum két órán át tart majd, függetlenül a kérdések számától.

A Telex rákérdezett, hogy mennyiben szolgálja a tájékoztatást, hogy eközben a kormányközeli sajtó hosszasan az ellenzék helyzetéről kérdezik őket, de Gulyás csak annyit mondott, a kormányinfó lényege, hogy mindenki szabadon kérdezhet.

A most csütörtöki kormányinfón végül – melyet a szerdai kormányülés után tartottak – Gulyás Gergely elmondta, ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstopok jelentősége is. Az árstopok meghosszabbítását szerdán jelentette be Orbán Viktor, a kormányülés után. Eszerint július 1-ig marad az üzemanyagokra és az élelmiszerekre vonatkozó árstop, amely Gulyás szerint 5 százalékkal csökkentik az inflációt, ami így is magas.

A magyar kormányon is nagy a nyomás, hogy engedjék az árak emelkedését,

de amíg van rá mód, illetve amíg a kőolaj és a gáz ellátása biztosított, addig újra és újra megvizsgálják az árstopok fenntarthatóságát mondta továbbá a miniszter. A kormányülésen a nyugdíjaknál is döntést hoztak még korábban, eszerint 5 százalékos lenne. Azonban Gulyás szerint már látszik, hogy elmarad az inflációtól, hiszen a Pénzügyminisztérium 8,9 százalékos inflációt vár, bár az orosz-ukrán háború miatt sok a bizonytalanság.

A kormány szerint mielőbbi kompenzációra van szükség a nyugdíjnál, így 3,9 százalékos emelést jelentettek be július elejétől,

az ezt megelőző hat hónapra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyben kifizetik. Az év eleji 5% mellett tehát további 3,9% nyugdíjemelés (összesen tehát 8,9%) lesz július elejétől. Az árstop továbbra is kérdéses innentől, bár lehet a kivezetését készítik ezzel elő. A megelőző hat hónapra vonatkozó nyugdíjjuttatásokat pedig egy összegben megkapják a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely szót ejtett a tegnap megindult jogállamisági eljárásról, szerinte kénytelenek voltak erről is tárgyalni a kormányülésen, aminek során arra jutottak, hogy nem tudnak engedni pár dologból, ilyen többek között az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, az aláírásnk semmi akadálya szerinte, mivel a levélben kizárólag az szerepel, amiről már hónapok óta tárgyalnak a bizottsággal.

Gulyás azt mondta az ATV benzinárstopra vonatkozó kérdésére, hogy jónak tartják azt. A miniszter nem érti a kritikákat, hiszen a kisebb benzinkutaknak 20 forintos kompenzációt adnak. Szakértők szerint ezt duplázni kellene, de a miniszter szerint csökkentették a jövedéki adót, megduplázni az összeget nem lehet.

Gulyás szerint minden piacellenes intézkedésnek megvan az ára, azonban jelenleg több előnye van, mint hátránya.

Az előnyöknél a családok pénztárcájára való pozitív hatást jegyezte meg. A kormány szerint a benzinárstopra a Mol miatt képes az ország. Jelen helyzetben mindenkinek nehéz a miniszter szerint, de azt állította, hogy a kormány mindent megtett a kisebb kutakért. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta még kedden, hogy a rezsicsökkentés nem jó irány. Gulyás ezt úgy kommentálta, hogy az országban sokféle helyzet van.

Vagyoni helyzettől is függ, ki hogy tekint a rezsicsökkentésre, sajnos a magyar polgárok többsége pedig nem sikeres annyira, hogy rossznak tartsa a rezsicsökkentést

– mondta. Az új, gyerekek között terjedő ismeretlen vírusról is elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyeli az adatokat. Három EU-s ország van, ahol magasabbak a fertőzési adatok Gulyás szerint, Magyarország nincs közöttük. Az is szóba került, hogy Orbán Viktor meghívta Ferenc pápát Magyarországra vatikáni látogatása után. Van is arról már elképzelés, hogy mikor jönne, de Gulyás szerint ő nincs felhatalmazva arra, hogy erről infókat osszon meg.