Csányi Sándor: A „rezsicsökkentés nem jó”, mert a spóroláshoz a lakosságnak is éreznie kell a növekvő terheket

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a pénzintézet partnereinek szervezett Agrár Gálán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a magas energiaárakhoz alkalmazkodni kell, ugyanis azok velünk maradnak – írta meg a hvg.hu.

A „rezsicsökkentés nem jó”, mert a spóroláshoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a növekvő terheket

– mondta a bankvezér, aki szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Azaz virágnyelven azt mondta, hogy a Fidesz durva nemmegszorításokra (hiszen csak a baloldal szorítana meg az aktuális retorika szerint) kényszerülne. Csányi úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

Ezeken felül a lap serint beszélt még arról, hogy a tavalyi 7,1 százalékos növekedés után idén ez már csak 3,5 százalékos lehet, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar „döcögését” említette meg.