Szegedi mozdonyvezető: minden nappali szolgálatomban legalább egyszer átmegy valaki előttem

Egy szegedi mozdonyvezető gondolatait osztották meg a közelmúltban történt rengeteg halálos áldozattal járó vasúti átjárós balesetek kapcsán a Szegeden közlekedünk nevű Facebook-csoportban, amihez számos kép is volt csatolva.

Csodálkozunk a sok baleseten a vasúti átjárókban? – tette fel a kérdést kezdésnek posztjában Porpáczy Richárd még szombaton. Mint írja, előző napi szolgálatában is volt egy sárga BMW Szolnok mellett, amely a lassan közelítő tehervonata és a másik vágányon haladó gyorsvonat előtt suhant át sikeresen. Elmondása szerint ezzel leginkább csak felbátorodnak a hasonló szabályszegők.

Azt írja posztjában, hogy mutathatna sokkal több képet is, amivel többet ugyan tudna mutatni, de mást nem.

Minden nappali szolgálatomban legalább egyszer átmegy valaki előttem

– jegyezte meg a mozdonyvezető. Nem figyelmetlenségből, hanem azért, mert tudja, hogy át fog érni. Néha tévednek... Senkinek, a hatóságoknak, a MÁV biztonsági kampányában résztvevőknek ne legyen illúziója: ezekre semmilyen propaganda, tanács, figyelmeztetés nem hat. Át fognak menni a vonat előtt. Gyalog, autóval, biciklivel, babakocsival” – zárul a poszt.

Ma is volt fennakadás egyébként a szegedi InterCity-k menetrendjében: a Szegedről a Nyugati pályaudvarra tartó 727-es számú Kodály InterCity a késése miatt csak Ceglédig közlekedett. A Nyugati pályaudvaról Szegedre 11:53-kor induló 714-es számú Kodály IC helyett Ceglédig motorvonat állt be, Cegléden az utasok az IC vonatszerelvényre szállhattak át írta a Mávinform.

Szerinte a legtöbb halál nem figyelmetlenség, hanem szándékos szabálysértés következménye. Ezt egyébként a MÁV nemrég elkezdődött új, erőteljesebb figyelemfelhívó kampánya is megerősíti. A mozdonyvezető szerint egyetlen bűnös van: aki nem tiszteli a vonatot, és ezzel megöli magát, és rosszabb esetben másokat is visz a halálba. A MÁV adatai szerint 

idén már 16-an, azaz csaknem annyian haltak meg vasúti átkelőkben, mint tavaly egész évben, amikor 17-en vesztették életüket.

Hozott egy képsorozatot is, amelyeken tíz perc történését látjuk. Mint írja, előtte feltorlódott a vasúti forgalom, a helyes vágányon sorban álltak a vonatok egy vörös bejárati jelző előtt, de a helytelen vágányon folyamatosan haladt a forgalom. Ez nem zavarta azokat, akik gyalog, biciklivel, kismotorral, teherautóval, babakocsival mentek át előttem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Halálos vonatbaleset Mindszentnél, leesett a motorkocsi a sínekről, öten életüket vesztették

A személyvonat egy vasúti átjáróban egy kisteherautóval ütközött össze, a motorkocsi kisiklott és felborult.