A pedagógusok csak annyi fizetésemelést kérnek, amiből nem lesznek napi megélhetési gondjaik

Nyílt levelet írt a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közös sztrájkbizottsága azt kérve, a kormány még a választás előtt teljesítse követeléseiket.

A két szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közös levele szerint a Központi Statisztikai Hivatal átlagkeresetek alakulásáról szóló gyorsjelentése után március elsejével lényegesen nőttek a képviselői tiszteletdíjak az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényi rendelkezés alapján, amelynek 2018. augusztus 1-jétől hatályba lépett módosítása a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összegben határozta meg az országgyűlési képviselők tiszteletdíját.

A PDSZ és a PSZ messze nem követel ilyen mértékű béremelést a közoktatásban dolgozóknak,

csak annyit, ami arra elegendő, hogy ők is ki tudják fizetni a kezdőbérből is albérletüket, ne legyenek napi megélhetési gondjaik, és ne legyen elviselhetetlen a munkaterhelésük, az elvégzett túlmunkát pedig fizessék ki írták. Mint azt kiemelték, az egyfajta bérautomatizmus nemcsak a közpénzekből legjobban kereső országgyűlési képviselőknél és tisztségviselőknél fontos, hanem a nevelési-oktatási ágazatban is elengedhetetlen.  kormány a háborús helyzetre hivatkozva azt kérte, hogy a pedagógusok hagyjanak fel a munkabeszüntetéssel,

de a háborús helyzetből fakadó gazdasági problémák nem akadályozták meg a kormányt abban, hogy a fenti, jelentős béremelést végrehajtsák

írták, miközben kihangsúlyozták, hogy a jelenlegi kormány tehát még ezen a héten meghozhatja a köznevelési intézményekben dolgozókat érintő döntéseket. A kormánynak már csak ezen a héten van lehetősége teljesíteni a sztrájkbizottság követeléseit, mert a vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány működik majd olvasható a levélben.