Szépen nőtt a képviselők fizetése, a vidékiek is többet költhetnek albérletre vagy irodára

Márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése a törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt – írta meg a 24.hu.

Az emelés pontos mértékét csak a Központi Statisztikai Hivatal jelentése után számolhatták ki, amelyben megállapították, hogy tavaly 438,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Az idei januári adatról mi is beszámoltunk, ez több mint 467 ezer forintra adódott. Mint azt a portál írja, a képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez

márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő.

Azonban a képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél. Összefoglalásképpen a következőképpen alakulnak a fizetésbeli változások tisztségenként:

  • Már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.
  • Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja.
  • A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak,
  • a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret.
  • A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek és a háznagynak, Mátrai Mártának a 212 ezer forintos emeléssel 2,6 millió forint fölé nő a bére.
  • Kövér László házelnök pedig 254 ezer forintos fizetésemelést kap, ezzel bruttó 3,6 millió forint már a havi illetménye.
  • Áder János köztársasági elnök 280 ezer forinttal kap többet, így 3,9 millió forintra nő az illetménye márciustól, amit élete végéig kap majd.
  • A legjobban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke jár, akinek a fizetését az átlagkereset 12-szeresében határozták meg, így 424 ezer forintos emelésben részesült, ami 5 millió 266 ezer forintos fizetést jelent. Eddig a csúcstartó Matolcsy György jegybankelnök volt a maga 5 milliós fizetésével.

A 24.hu megjegyzi, hogy 2018 óta szépen gyarapodtak a képviselői fizetések, mivel akkor még csak 750 ezer forint volt a havi tiszteletdíj. Az illetményemelés a többi juttatásra is hatással van: 40 ezer forinttal nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, így havi 460 ezer forintot fordíthatnak lakásbérlésre. Többet költhetnek irodabérlésre is: 80 ezer forinttal, 920 ezer forintra nőtt a havi keretösszeg.