Bárki kerül kormányra, megszorításokkal kell kompenzálnia a választási osztogatást

Rekordmértékű, 1585 milliárd forintos hiányt halmozott fel februrárban a kormány, ami a GDP közel 3 százalékának és az éves terv közel felének felel meg. Volt ugyan 151 milliárd forintos többlet idén, így ez valójában „csak” 1433 milliárd forintos hiány, de így is minden idők legrosszabb február végi egyenlege – derül ki a Pénzügyminisztérium költségvetési jelentéséből, amelyet a Népszava szemlézett.

A lap szerint logikus, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter már a hét elején arról beszélt: a választások után – ha maradnak kormányon –  szükség lesz a költségvetés kiigazítására. Az ellenzék szerint a kormány egyenesen megszorításokra készül.

Bárki is kerül azonban hatalomra áprilisban, nem tehet mást mint, hogy mérsékli a költségvetési kiadásokat, és növeli a bevételeket.

Az ukrajnai háború menekültügyi, gazdasági és honvédelmi kiadásai többszáz milliárd forintos forrást igényelnek, a rezsicsökkentés finanszírozáshoz szükséges még további 1000–1500 milliárd forint, amikre egy fillér fedezett sincs a költségvetésben, vagyis 2–3 ezer milliárd forintos kiigazításra is szükség lehet a választások után, amiről a kormány és a Pénzügyminisztérium erősen hallgat.

A tegnap publikált Inflációs jelentésben a jegybanki elemzők azzal számolnak, hogy a GDP 4,9 százalékára, vagyis mintegy 2500 milliárd forintra csökkenthető az államháztartás idei hiánya annak ellenére, hogy számításaik szerint a tervezett 4,9 százalékos államháztartási hiányt a háború, illetve az ebből eredő piaci feszültségek a GDP 0,6 százalékával, mintegy 300 milliárd forinttal emelik. A jegybank a kedvező alapfolyamatok miatt ilyen optimista a Népszava szerint,

ezen kedvező hatás közé sorolják a rekordmagas infláció, mivel a magasabb árak magasabb áfabevételeket eredményeznek.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a hiány nagy része az első negyedévben keletkezik, ami a választási költekezések miatt érthető is: a februári hiány azért lett kiemelkedően nagy, mert a kormány a múlt hónapra időzítette a választási osztogatásokat. Ezek között van

  • a családosok személyi jövedelemadó visszatérítése: szja-ból az első két hónapban eddig példátlan, mínusz 55 milliárdos „bevétele” származott a kincstárnak.
  • Az előzetes adatok szerint a családok eddig mintegy 620 milliárd forint adót kaptak vissza, de még nőni fog ez a szám.
  • A 13. havi nyugdíj 371 milliárd forinttal növelte a hiányt,
  • de több száz milliárd forintra rúgtak béremelések, egyszeri jutalmak kifizetései.
  • Az MNB friss inflációs prognózisa szerint a fogyasztói árak 7,5–9,8 százalékkal emelkedhetnek az idén, így nyugdíjkorrekció szükséges legalább 2,5, de inkább 5 százalék emeléssel, utóbbi érték 200 milliárd forrást igényelne.