Brutális, 1433,7 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás februárig, ez már az éves cél fele

Az év első két hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.     

Ezen belül a központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet mutattak február végén.

Csakhogy a hvg.hu szerint elképesztően nagy lett az idei deficit: összehasonlításképpen 2021 első két hónapjában a központi alrendszer 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárt február végén. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 254,6 milliárd forintot tett ki. A 2022-es költségvetési törvény szerint a központi költségvetés teljes éves hiányát 3153 milliárd forintra tervezték. Vagyis

két hónap alatt sikerült összehozni az éves hiány közel felét.

A minisztérium gyorstájékoztatója a kiadások közül kiemelte, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottak az év első két hónapjában.

A családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent emlékeztett a PM.