Márki-Zay Péter megnyert egy pert a köztévé hazugságaival szemben

Megnyert egy sajtópert Márki-Zay Péter a köztévével szemben, ahol hazugság ment adásban az állításait kontextusából kiragadva, így hitetve el a nézőkkel, hogy az ellenkezőjét mondta, mint amit valójában értett alatta. Erről – az egyébként nem ritkán használt módszerről – Facebook-oldalán posztolt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki a következőket írta az esetről:

Sajtópert nyertem a köztévé Híradójával szemben. A fideszes hazugsággyár azt állította, hogy egy lakossági fórumon arról beszéltem, leépíteném az egészségügyi ellátórendszert, és tömegesen záratnám be a szülészeti és sürgősségi osztályokat. A tárgyaláson az derült ki, hogy éppen az ellenkezője az igaz: a vidéki Magyarország egészségügyi fejlesztése, a szülészeti és sürgősségi osztályok megtartása mellett érveltem.

Borzalmas az a világ, ahol a közmédia ilyen nyíltan állítja a fehérről, hogy fekete, az igazról, hogy hamis, a jóról azt, hogy rossz. Ez egy apró siker, hiszen mindennap ezerszer hazudnak a magyar emberek szemébe, járatnak le minket aljas és uszító propagandával. Győzni akkor fogunk a hazugságok felett, ha április 3-án elzavarjuk a magyar történelem legkorruptabb kormányát. De addig is higgyünk abban, hogy az igazság utat talál, az igazság győzni tud a propagandával szemben” – zárul a poszt.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint helyreigazítást kell közölniük az érintetteknek, amely így hangzik: „2022. január 12. napján a Híradó című műsorunk Leépítene vidéken Márki-Zay című hírblokkjában valótlanul híreszteltük, hogy dr. Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”.

A fellebbezésre azonban – mivel ez egy elsőfokú, nem jogerős ítélet volt – 15 napjuk van, így csak a választás után folytatódhat az ügy. Az MTI-ben hétfő este adott ki közleményt az MTVA, amelyben azt írják: „a közmédia kitart álláspontja mellett és kellően megalapozottnak tekinti, hogy Márki-Zay Péter és a mögötte álló baloldali politikusok leépítenék az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratnának be szülészeti- és sürgősségi osztályokat.” Magyarul fellebbeznek.

Márki-Zay egyébként nemrégiben a vásárhelyi ügyészség épülete előtti sajtótájékoztatójában jelentette be, hogy feljelentést fog beadni azzal kapcsolatosan, hogy Orbán Viktor és a fideszes média valótlanságokat híresztel. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint két bűncselekmény gyanúja is felmerült; rémhírterjesztés és közösség elleni uszítás.