Újabb korlátozásokat vezet be a Shell a vidéki benzinkutaknál is

Csütörtöktől tranzakciónként legfeljebb 25 ezer forint értékben lehet tankolni a Shell magyarországi, kisnyomású kútoszlopokkal felszerelt töltőállomásain, közölte a társaság a Telex megkeresésére. Az intézkedés százhat, harminc budapesti és hetvenhat vidéki benzinkutat érint.

Továbbra is érvényben marad a február 22-én bejelentett százliteres korlátozás a nemzetközi tranzitútvonalak mellett lévő tizenkét állomáson. A Shell célja, hogy „az alapvetően személyautó-forgalmat kiszolgáló kisnyomású kútoszlopoknál kiküszöbölje a hirtelen nagyarányú készletlefogyást” – olvasható a társaság Telexhez eljuttatott közleményében.

Tegnap számoltunk be arról, hogy ritkán látott sorok álltak a benzinkutaknál Szegeden, de ez országosan is jellemző helyzetkép volt. Közismert, hogy a kormány tavaly év végén benzinárstopot vezetett be, a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj árát literenként 480 forintban maximálták. Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, majd május 15-ig meghosszabbították.

Sok benzinkúton limitet vezettek be és egyéb trükkel próbálták túlélni a helyzetet. A kormány végül úgy döntött, hogy az árstopot áttolja a benzinkutakról a beszerzési, nagykereskedelmi árra, tehát a benzinkutak szintén 480 forintért vehettek üzemanyagot (ez jelenleg literenként 180–237 forintos veszteséget jelent). Ennek azonban nem várt hatásai is lettek. A benzinkutak üzemeltetői szerint a nagykereskedők, így

az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni.

A határ közelében lévő kutakon a helyzetet rontja, hogy a környező országból is tömegesen járnak át autósok tankolni a jelentős árkülönbség miatt, ami azt eredményezheti, hogy ezeken a kutakon hamar kifogynak a készletből. Szegeden is lehet ilyen hatás, Szerbiában ugyan szintén árstopot vezettek be az üzemanyagokra, de még így is jóval drágább a benzin, mint nálunk.