Nem lesz sztrájk: elálltak a csütörtöki munkabeszüntetéstől a mozdonyvezetők, a MÁV üdvözölte a lépést

A Mozdonyvezetők Szakszervezete eláll a március 10-től tervezett sztrájk megtartásától az orosz-ukrán háborús helyzetre, a háborús menekültek növekvő számára tekintettel, és a humanitárius célú segítségnyújtás érdekében közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.

A szakszervezet közleménye szerint a sztrájkkövetelések teljesítéséről szóló folyamatos tárgyalásokat fenntartják a munkáltatóval. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének küldöttközgyűlése február 2-án döntött arról, hogy március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálására.

A szakszervezet tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteséget a munkáltató nem kívánja kompenzálni. A MÁV korábban alaptalannak és jogszerűtlennek tartotta a sztrájkbejelentést arra hivatkozva, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja.

A vasúttársaság szerdai közleményben üdvözölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének döntését, és hangsúlyozta, a mostani helyzetben kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás folyamatosan, gördülékenyen biztosított legyen.

Mint azt korábban írtuk, a sztrájkkal a tramtrain-járatok harmada is kimaradhatott volna:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A tramtrain-járatok harmada is kiesik a mozdonyvezetők csütörtöki sztrájkja miatt

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a március 2-ai, szerdai napon eljuttatta az állami személyszállító vasúttársaságnak azt a dokumentumot, mely a március 10-én kezdődő sztrájk idején közlekedő vonatokat tartalmazza.