Hivatalos: Fekete László erősember huszadikként szerepel a nyilvántartásba vett Mi Hazánk listáján

Nyilvántartásba vette az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság; a Mi Hazánk Mozgalom listáját Toroczkai László vezeti.

Tegnap tette közzé a Mi Hazánk az országos listáját, az első öt helyen a következő nevek vannak:

  1. Toroczkai László, a párt miniszterelnök-jelöltje,
  2. Dúró Dóra,
  3. Apáti István, aki jelenleg szintén független tagja a parlamentnek,
  4. Novák Előd tették, Dúró Dóra férje,
  5. Szabadi István pártigazgató, kiskunhalasi képviselőjelölt.

Dúró azt is megjegyezte posztjában, hogy mindenhol sikerült jelöltet állítaniuk, és elsőként ők adták le az országos listájukat. Ezért aztán nem volt meglepetés, hogy a Nemzeti Választási Bizottság az ő listájukat fogadta el elsőként: Az NVB szerdai ülésén megállapította, a Mi Hazánk Mozgalom megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek, ezért nyilvántartásba vette a párt listáját közölte az MTI.

A 24.hu viszont azt is kiszúrta, hogy a Mi Hazánk a lista huszadik, jelképes helyére felrakta Fekete László erősembert is.

Nem ő az egyetlen „híresebb” ember, aki a Mi Hazánkhoz köthető: arról még mi számoltunk be, hogy Lékó Péter híres sakknagymester anyukáját, Lékó Juliannát indítja a párt egyéni képviselőjelöltként a szegedi körzetben, azaz a Csongrád-Csanád 1-es választókerületében. Itt mérkőzött meg Szabó Sándor MSZP-s, és Binszki József DK-s politikus az ellenzéki előválasztáson. Előbbi győzelmével az MSZP-s jelölt mellett többek között Bartók Csabával és Szabó Bálinttal kell megmérkőznie áprilisban Lékó Juliannának.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. Az országos lista bejelentésének határideje február 26. 16 óra. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279, a Mi Hazánk Mozgalom listáján 208 jelölt van. Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

A Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba. Az NVB tagjainak száma attól függ, hány szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.