NAV: költségvetési csalás gyanúja miatt tartanak házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesületnél

A NAV Központi Nyomozó Főosztály 2020. január 20. napján nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen egy, az adóigazgatási szakterülettől érkező bűnügyi tájékoztatás alapján közölte az adóhatóság az MTI-vel hétfőn.

Mint írtuk korábban, ismét megszállta a NAV Iványi Gáborék intézményét, az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában 30 NAV-os jelent meg hétfő reggel házkutatási paranccsal. Mint kiderült, költségvetési csalásra gyanakodnak. A helyszínre tüntetést szervezett a Párbeszéd, ami kapcsán több ellenzéki politikus és civilek is megjelentek, majd bekerítették a vizsgálódó NAV-os nyomozókat és kérdőre vonták őket. A NAV válasza végül hivatalosan is megjött:

A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken, azaz a 1086 Budapest, Dankó utca 9., Dankó utca 11. és Dankó utca 15.  szám alatti helyiségekben írták. Mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a NAV a büntetőeljárásról nem hozhat nyilvánosságra egyéb részleteket közölték.

Az MTI szerint az Oltalom Egyesület a honlapján tavaly február 22-én tett közzé egy tájékoztatást, amelyben elismerte, hogy több mint 246 millió forinttal tartozik bérfizetések járulékterhei miatt a NAV-nak.

A tájékoztatásban azt írták, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek. A NAV (meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végigfusson) a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 (kétszáznegyvenhatmillió egyszázharmincegyezer ebből 90.000.000 forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti.

Azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában. Hangsúlyozzuk, hogy a tőlünk elvett pénzből nem egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez írták Iványiék.

Hozzátették, amennyiben a NAV nem látja be úgy, mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gáz elzárással várnia kell és szükséges a tárgyalás útjára lépnünk, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudunk bért fizetni. Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve. Erre nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat. A szelektív államosítás ugyanolyan bűn, mint az általános.

Közben spontán tüntetés van a helyszínen, ahol „büdös köcsögök” felkiáltással illetik a NAV-osokat, akik pedig a terület lezárása miatt távozásra szólították fel a tüntetőket: