Szerveződnek a választások tisztaságáért

Négy szervezet, a Civil Kollégium Alapítvány, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és az aHang koalícióra lépett, hogy együtt küzdjön a választások tisztaságáért. A közös kampány célja, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek a választási visszaélések különböző formái és azok elkerülésének lehetőségei.

A választási kampányok során a pártok, a jelöltek egy része mindig is élt a választás tisztaságát kikezdő, olykor csak etikátlan, gyakrabban törvénysértő eszközökkel. Előbbi kategóriába tartozik az ellenfél lejáratása vagy a félelemkeltés. Amikor viszont a munkahely, a közmunka megszerzésének, megtartásának feltételévé válik a „megfelelő helyre” szavazás, amikor készpénz, élelmiszercsomag jár a lefotózott szavazólapért, amikor az idősek otthonában a gondozottak „kezét vezetik”, választási csalással állunk szemben.

A Tiszta Szavazás együttműködés azért született, hogy a választók minél tudatosabban és aktívabban álljanak a választások folyamatához. Felismerjék, ha csalással vagy visszaéléssel találkoznak, és tegyenek is azért, hogy minél tisztább versenyben dönthessünk az ország jövőjéről.

A kampányhoz így lehet csatlakozni: