Az ellenzék leadta az aláírásgyűjtő íveket, a választási iroda megnövelt kapacitással számolja őket

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda pénteken az MTI-t.

A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán saját tájékoztatása szerint kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt

határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.

Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik jegyezték meg. Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen írták. (via MTI)

Mint arról korábban beszámoltunk, kétszer 235 ezer, azaz Márki-Zay Péter megfogalmazásában 470 ezer aláírás gyűlt össze az ellenzék által kezdeményezett, két kérdésből álló népszavazásra. A mai napon le is adták az aláírásgyűjtő íveket az NVI-nek ellenőrzésre. Karácsony Gergely szerint jogi akadálya egyészen biztosan nincs annak, hogy április 3-án meg lehessen tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is. „Amennyiben a Fidesz adminisztratív úton ezt megakadályozza, az egy újabb, nagyon erős üzenet lesz a magyar embereknek” – fogalmazott az élő adásban.

Márki-Zay Péter csak online volt jelen az eseményen, mert koronavírusos lett, ezért karanténban van. Üzenetét Péterfi Judit olvasta fel, amelyben minden aktivistának köszönetet mondott, és kijelentette:

Nekünk van 235 ezer bátor emberünk.

A miniszterelnök-jelölt szerint az álkérdések helyett a valódi kérdések közé tartozik, hogy miben lehet és tudja az állam segíteni az embereket, akik akár a járvány nyomán elveszítették a munkájukat, vagy hogy milyen felsőoktatási képzést, és ahhoz milyen elhelyezést biztosít a magyar állam a magyar diákoknak, nem pedig a kínaiaknak. Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz, vagy nem Fidesz – írta Márki-Zay.