470 ezer aláírás jött össze az ellenzék Fudan-népszavazására, pénteken már le is adják az íveket

Az ellenzéki összefogás összesen 470 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezéséhez – számolt be róla Márki-Zay Péter egy élő Facebook-videóban. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen jelentkezett, azért online, mert elkapta a koronavírust a minap és jelenleg karanténban van.

A népszavazás kiírásához 200–200 ezer aláírás szükséges, eddig mindkét kérdéshez 235–235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Idejük bőven volna még rá, de az aláírásokat már holnap, vagyis pénteken leadják, hiszen ahhoz, hogy az áprilisi országgyűlési választásokon tarthassák meg a referendumot, minél hamarabb le kell adni az eljárás lehetséges bürokratikus akadályai miatt. Így is kérdéses, hogy összejön-e, a választások után viszont már nem lenne olyan előnyös szavazást tartani, erről itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nagy közös aláírásgyűjtés lesz a Mars téren, de így is kérdéses, meglesz-e a szükséges 200 ezer a Fudan-népszavazáshoz

Az ellenzéki pártok 170 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának 270 napra való emeléséről szóló népszavazási kérdéseikhez. Szegeden is terveznek szombaton egy közös népszavazási aláírásgyűjtési kampányt a Mars téren.

Márki-Zay Karácsony Gergelyt kérte meg arra, hogy legyen ott az aláírások hivatalos leadásakor, hiszen szavai szerint a népszavazási kezdeményezés úgyisaz ő politikai sikere, mint a referendum kezdeményezője. Hozzátette: a siker természetesen a hat összefogott párt aktivistáinak közös sikere is. A főpolgármester öt kérdése közül augusztusban kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A választások napján a kormány is készül egy népszavazással; az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást tartják ekkor, amely valójában a genderkérdésről szól:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”