Nagy közös aláírásgyűjtés lesz a Mars téren, de így is kérdéses, meglesz-e a szükséges 200 ezer a Fudan-népszavazáshoz

Az ellenzéki pártok 170 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának 270 napra való emeléséről szóló népszavazási kérdéseikhez. Szegeden is terveznek szombaton egy közös népszavazási aláírásgyűjtési kampányt a Mars téren.

Eddig 170 ezer aláírás gyűlt össze a Diákváros helyére tervezett Fudan Egyetem kampuszának elutasításáról és a munkanélküli segély folyósításának három hónapról hat hónapra való meghosszabbításáról szóló ellenzéki népszavazásra. Az aláírásgyűjtést december 16-án kezdték meg a pártok, a törvény szerint 120 napjuk van arra, hogy a szükséges 200 ezer szignó összegyűljön. Az ellenzék szerint ez biztosan meglesz, csakhogy amennyiben az országgyűlési választásokkal egyidőben akarják tartani a szavazást márpedig utána nincs sok értelme –, akkor már a napokban meg kellene, hogy legyen ez a szám.

Január 15-én szombaton Szegeden is lesz aláírásgyűjtés a Mars tér körút felől eső főbejáratánál: a helyi összellenzéki együttműködés közös kitelepülést szervez 9 és 11 óra között, a budapesti mintájára szervezték meg.

A témában tartott pénteki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mellett a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK politikusai vettek részt. Az ellenzék kormányfőjelöltje azt mondta, a népszavazáson a lakosság dönthet arról, hogy milyen országot szeretne, egy olyat, ahol egy kínai kommunista migránsegyetem épül, vagy egy olyat ahol a Diákváros. Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ők olyan országot szeretnének, ami nem Keletre megy, hanem Nyugatra, ahol nem hatósági árassá teszik a csirkefarhátat, hanem megfelelő gazdaságpolitikával biztosítják, hogy ne szabaduljon el az infláció.

A vásárhelyi polgármester leszögezte, az ellenzéknek az a feladata, hogy Magyarország ne az egész EU legszegényebb és legkorruptabb nemzete legyen, és ne az az ország, ahol a koronavírus-járvány alatt a legtöbben halnak meg.  Szavai szerint ezért vissza fogják fordítani az országot Nyugatra, mert egy valódi polgári Magyarországot akarnak. Végül azt mondta, hogy az április 3-i választás a legkomolyabb népszavazás lesz, aminek egyetlen kérdése az, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz.

A sajtótájékoztató alatt, Márki-Zay Péter beszéde közben, a felsorakozott politikusok mögött megjelent egy tiltakozó azt kiabálva Márki-Zay felé, hogy „takarodjál a vidéki városodba, a kurva anyádat”. Nem ez volt az első incidens.

Karácsony Gergely főpolgármester, azt mondta a népszavazási kezdeményezés arról szól, hogy hogyan lesz Magyarország végre közös hazánk, ahol a döntéseket az befolyásolja, hogy mi szolgálja a legtöbb ember érdekét. A Fudan Egyetem történetében minden benne van, ami miatt az Orbán-rendszert le kell váltani - jelentette ki. Az egyetem egy olyan projektet, a Diákvárost tesz lehetetlenné, amit a politikai szekértáborokon túlnyúlva mindenki tudott támogatni hangsúlyozta. Az ügy leleplezi a Fidesz romlottságát, mert elvileg egy antikommunista párt, mégis egy kommunista egyetemet hozna ide, és egy olyan programot tenne tönkre, ami arról szól, hogy hogyan lehetne Budapestet és a vidéket együtt felemelni érvelt a politikus.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy megbukott a Fidesz és a NER olcsó, képzeletlen munkaerőre épülő koncepciója. A képviselő kijelentette, hogy Magyarországnak tudásalapú társadalomnak kell lennie, miközben képzett és egészséges munkaerőre van szükség. Vadai Ágnes, a DK alelnöke úgy fogalmazott: a Fidesz világát a másfél milliós órában csirkefarhátra mutogató igazságügyi miniszter, luxusjachton pihengető külügyminiszter, a Balatont és környékét felzabáló perc NER-emberkék jellemzik. Az ellenzék azonban az előválasztás, a népszavazás és az április 3-i kormányváltás útját választja tette hozzá. (via MTI)