Áder János hivatalosan is bejelentette a 2022-es országgyűlési választások időpontját

Korábban arról írtunk, hogy kedden reggel megjelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt! civil szervezet Facebook-oldalán, ahol egy kék hátterű borítón a következő felirat állt: „Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.” A posztot azóta törölték.

Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy mikor lesznek a választások, mivel a köztársasági elnök nem közölte, az ilyen anyagot általában utána szokták publikálni. Azonban a választási iroda szerint ez csak egy munkaanyag volt, nem publikus kézikönyv. Azóta elébe mentek a dolgoknak, ugyanis nem sokkal az ügy után Áder János hivatalosan is bejelentette:

2022. április 3-án lesz a parlamenti választás.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét:

Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása időpontjának kitűzéséről

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

    Áder János
    Magyarország köztársasági elnöke

Eközben az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani. A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat. Áder végül a gyermekvédelminek nevezett LMBTQ-népszavazást is kitűzte április 3-ra. A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”