Áder még be se jelentette, de már kiszivároghatott a 2022-es országgyűlési választások dátuma

Kedden reggel megjelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt! civil szervezet Facebook-oldalán, ahol egy kék hátterű borítón a következő felirat állt: „Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.” – vette észre a Telex.

A bejegyzést azóta törölték, azonban a lap megkereste ezzel a Nemzeti Választási Irodát, hogy valós-e a fényképen látható borító, tehát megjelent-e már a választás előtti kézikönyv, valamint azzal, hogy

honnan tudják előre a 2022-es országgyűlési választások időpontját, mivel hivatalosan Áder János köztársasági elnök tűzi ki azt, de még nem tette meg.

Az NVI azt válaszolta, hogy minden választás előtt elkészítik ezeket a füzeteket: „ezek tervezete minden esetben a választások – vonatkozó jogszabályok alapján kiszámítható – első lehetséges időpontjával, azaz április első vasárnapjával számol, mely az idei esztendőben április 3-a”.

Hozzátették, a kiadvány jelenleg sem nem nyilvános, sem nem végleges, tartalmát az NVI az előkészületek részeként küldte ki szakmai egyeztetés céljából néhány érintettnek. „A megjelenés a füzet véglegessé válása után, a kitűzést követő hetekben várható. Ez bárki számára elérhető és megtekinthető lesz a valasztas.hu oldalon, ahol most is olvashatók a korábbi választásokra készített kiadványok” – állt a Telexnek küldött válaszban.