Szakad a MOL árfolyama és a forint is esett Gulyás benzináras bejelentése után

Szűk egy órája még kifejezetten jó volt a hangulat a magyar tőzsdén, Gulyás Gergely kormányinfón tett bejelentésének hatására azonban, miszerint 480 forintban maximalizálják az üzemanyagárakat, alaposan beszakadt a Mol részvénye, ezzel együtt a BUX is lefordult írja a Portfolio.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Gulyás Gergely: A benzin árát 480 forintban maximálják

November 15-től 480 forintban maximálják a benzin és a dízel árát – ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Tehát ennél olcsóbb lehet, drágább nem.

Mint azt említik, komoly kilengéseket láthatunk az olajcég papírjánál, jelenleg 3,8 százalékos a mínusz, a BUX Index pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. 

„A kereskedőket kereskedésre nem lehet kötelezni”

mondta Gulyás arra, ha negatívan érintene egyes vállalatokat a korlátozás és benzinkutak zárnának be. Az üzemanyagok ára az elmúlt hónapokban folyamatosan döntötte a történelmi csúcsokat ezekről mi is rendszeresen beszámoltunk. A legutolsó árváltozás tegnap volt, ekkor a gázolaj literenkénti átlagára 512 forintra csökkent, míg a benzin ára maradt a rekordnak számító 506 forintos szinten.

A kormány legfrissebb döntése értelmében a 95-ös benzin ára 26 forinttal, vagy 5,1 százalékkal csökken. A gázolaj esetében 32 forintos lesz az árcsökkenés, ami 7,9 százalékos változásnak felel meg.

Folytatódik a forint gyors leértékelődése is, már 366 közelében jár az euró, így kb. 1%-nyira járunk a mindenkori történelmi mélyponttól, ami 369,8-nál volt tavaly tavasszal. A dollár egészen tegnapig még 311 forint körül mozgott, amely mára meghaladta a 319 forintot is.