„Péter, nem mondasz igazat" – Márki-Zay Péter az RTL Klubon vitázott Dobrev Klárával

Márki-Zay Péter az RTL Klubon vitázott Dobrev Klárával , amely szokatlanul hevesen kezdődött; első témának előkerült az a vita moderátorától, hogy Márki-Zay meglebegtette: a DK-nál „megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbálják rávenni őket”, hogy vele szemben kritikus nyilatkozatokat tegyenek, illetve „azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem teszik”.

Egy valakit meg is nevezett az RTL Klub miniszterelnök-jelölti vitájában: „Van egy valaki, aki felhatalamzott, hogy elmondjam. Popovics Judit jelöltünk, akinek először államtitkári pozciót ígértek, majd fenyegették, végül pedig megakadályozták az indulását tatabányai-tatai körzetben” – közölte Márki-Zay.

"Péter, nem mondasz igazat" – reagálta erre Dobrev Klára. Rögtön azzal folytatta a DK jelöltje, hogy egészen egyszerűen nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert sem szakmailag, sem morálisan a közös lista vezetésére. „Nagy a politikai nyomás, és úgy látom, nem bírod a nyomást” – tette hozzá. „Mit fogsz csinálni egy 22 órás tanácsülésen Brüsszelben, ha most azt mondod, fáradt vagy?” – kérdezte Dobrev. Márki-Zay erre elmondta, nem tartja alkalmatlannak versenytársát, „egy valamire viszont biztosan nem a legalkalmasabb: nem tudja leváltani Orbán Viktort”.

„Márki-Zay Péter igazat mondott, engem is megzsarolt a DK!” – osztotta meg mindeközben Facebook-oldalán Popovics Judit tatai önkormányzati képviselő. Popovics Tatabányán és környékén indult volna az előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként, de nem kapott frakció befogadónyilatkozatot a pártoktól, így nem indulhatott el. A videórészletben erről is szó van, amit ide kattintva lehet megnézni.

„Ha még egyszer azt mondod, zsarolás történt, holnap reggel tegyél feljelentést a rendőrségen” – kérte Márki-Zayt Dobrev. Arról, hogy miért nem született meg egy közös nyilatkozat szombaton, Dobrev rosszul tájékoztatta a közvéleményt – állítja Márki-Zay. Szerinte Dobrev beletett volna egy olyan mondatot, hogy ugyanakkora esélyük van Orbán legyőzésére, ezért nem értett egyet a közös nyilatkozattal. Márki-Zay azt is mondta, hogy ő csupán annyit kér, hogy Dobrev vezényelje vissza a DK trollhadseregét az internetes oldalairól, valamint ne mocskolják a DK-s rendezvényeken.

Dobrev Klára erre azt válaszolta, ő tényleg kihúzta a mondatot, de Márki-Zay ezt már másnap hamis állítással tálalta. Megjegyezte: sajnos a mostani napok személyeskedő kampánnyá váltak. Állítása szerint ellenfele kampánya egyedül arról szól, hogy „Stop Dobrev!” Abban az esetben lesz közös nyilatkozat szerinte, ha Márki-Zay Péter hajlandó beletenni, hogy nem mocskolódnak egymással. Ezután Kezet fogtak egymással, valamint megígérték, hogy el fogják ismerni, ha a másik nyer, és közösen fognak kampányolni.

A heves szócsata után mindketten a programokról beszéltek, ebbe nem mennénk bővebben bele. Márki-Zay egy ponton megjegyezte, hogy szerinte Dobrev már kétezer milliárd forintot ígérgetett el. A benzinár apropóján a vásárhelyi polgármester a populista ígérgetéstől óvott, és nem volt hajlandó kijelenteni, hogy csökkenteni fogja az üzemanyagok jövedéki adóját. „Én csak olyat ígérek, amit meg tudok csinálni. Ami itt elhangzik, azt nem lehet teljesíteni” – mondta.