Karácsony Gergely szerint sms-ben zsarolta őt Gyurcsány

Márki-Zay Péter már Interjút adott a 444-nek, ahol meglebegtette, hogy a DK-nál „megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbálják rávenni őket”, hogy vele szemben kritikus nyilatkozatokat tegyenek, illetve „azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem teszik”.

Ezután hozzátette, hogy „kérdezzék meg Karácsony Gergelyt, hogy ismeri-e ezt a zsarolási technikát”. Még állítólag  és megjegyezte: van konkrét tudomása ilyen helyzetről, legalább három nevet tudna mondani, aki ilyen helyzetbe került de az engedélyük nélkül nem akarja ezt megtenni.

A főpolgármester egy szerdai háttérbeszélgetésen mondta ezt az sms-es példát a fentiekre válaszul. „Márki-Zay Péter fölényesen nyeri az előválasztás második fordulóját” – jelentette ki. Karácsony a beszélgetésen konkrétan megemlítette a korábban Márki-Zay által is említett esetet, szerinte Gyurcsány Ferenc megzsarolta őt. Úgy fogalmazott: „hosszú azon politikusok listája, akik megzsaroltak, köztük van Gyurcsány Ferenc is”. Konkrétumot ugyan nem említett, de hozzátette:

sms-ben szokta ezeket intézni, és én ezeket archiválom”.

A hvg.hu rákérdezett a DK elnökénél is, hogy megzsarolta-e Karácsonyt, tett esetleg olyan ”javaslatot”, amit ő zsarolásnak érezhetett, vagy fenyegetőzött-e például azzal, hogy felrobbantja mögötte a fővarosi koalíciót, ha Márki-Zay Péter javára lép vissza. Kérdéseikre Gyurcsány Ferenc azt válaszolta:

„Ezennel felhatalmazom főpolgármester urat, hogy hozza nyilvánosságra az sms-eket, melyeket velem váltott, és a amelyekben én megzsaroltam őt."

Karácsony a Márki-Zay és Dobrev közötti heves nyilatkozatokról elmondta, „az amerikai választásokhoz képest például ez kifejezetten békés, családias hangnemben zajlik”. Bár azt elmondta, hogy ő is felhívta Márki-Zay-t az amúgy szerinte kontextusából kiragadott ”hazaárulózása” miatt, ami után végül „korrigált”. A miniszterelnök fiának és a kormánytagok szexuális orientációját illető Márki-Zay nyilatkozatokat Karácsony „nem mondta volna”, ám elismerte, hogy talán ennek hatására a kormány és a Fidesz „homofób kampánya abbamaradt”.