Néhány évvel ezelőtt még szinte mindenki finomított napraforgó-olajat használt a főzéshez, hiszen nem volt sok más lehetőség abban az esetben, ha növényi zsiradékkal szerettük volna elkészíteni kedvenc fogásainkat.
Ma már azonban számos olyan egyéb verzió elérhető, amely nemcsak ízvilágában kellemes, de még az egészségünkre is kedvezőbb hatással van. A hírek is rendre tudósítanak annak jelentőségéről, amit a helyes táplálkozás betölt az egészségünk megőrzése szempontjából.
1. Olívaolaj
A lista első helyén egyértelműen az olívaolaj szerepel, hiszen nemcsak egy viszonylag könnyen elérhető, de telítetlen zsírsavakban, illetve antioxidánsokban gazdag termékről beszélünk. A Patikamra kínálatában elérhető olajok között olyan extra szűz verzió is elérhető, amely Olaszországból származik, így feltételezhető a kiváló minőség és a gazdag aroma.
Felhasználhatósága igen változatos, hiszen alkalmas közepes hőfokon történő főzéshez, vagy akár feldobhatjuk vele a salátáinkat is. A mediterrán konyha kedvelt alapanyaga ráadásul akár csökkentheti az agyvérzés kockázatát, illetve könnyebben elkerülhetjük vele a szív- és érrendszeri betegségeket is.
2. Kókuszolaj
A kókuszolaj szintén igen népszerű a növényi olajok palettáján. Ezt a terméket tulajdonképpen a kókuszpálma magjának szárított beléből állítják elő, és többek között létezik finomított, hidegen sajtolt, illetve szűz változata is.
Különböző tanulmányok alapján a kókuszolaj az egyik legegészségesebb főzőolajnak számít. Amellett, hogy nem növeli meg nagymértékben a koleszterinszintet, transz-zsírokat sem tartalmaz. A transz-zsírok sajnos a legtöbb étkezési olajban fellelhetőek, és nemcsak rákkeltő, de érelmeszesedést előidéző hatással is rendelkeznek. Ha tehát szeretnénk lecserélni a főzéshez, sütéshez használt napraforgóolajat, jó ötlet lehet a kókuszolaj mellett dönteni.
3. Mandulaolaj
A mandulaolaj jelenleg még viszonylag kevés helyen elérhető, pedig érdemes megismerkedni ezzel a termékkel. Aki szeretné ugyanis csökkenteni vérnyomását, esetleg a koleszterinszintjét, annak kiváló alternatíva lehet a mandulaolaj használata.
Ezenfelül rendkívül jó hatással van a bőrre és a hajra is, magas E-vitamin tartalma miatt nem véletlenül gyakori összetevője a szépségápolási szereknek.
Felhasználása kapcsán viszont érdemes figyelni arra, hogy sütésre nem ajánlott használni ezt a zsiradékot, a magas hőmérséklet hatására ugyanis károsodhat a tápértéke. Ha mandulaolajat szeretnénk használni, jobb választás lehet salátaöntetként alkalmazni, vagy feldobhatjuk vele tésztánkat vagy egyéb köreteinket, hiszen az enyhe, diós íz sok fogáshoz kiválóan passzol.
A magas koleszterinszint, illetve vérnyomás igen gyakori probléma hazánk lakossága körében, ahogy arról a hírek is gyakran beszámolnak, így érdemes figyelmet szentelni arra, hogy megfelelően táplálkozzunk, és ne vigyünk be káros zsírokat. A felsorolt növényi olajok ráadásul nemcsak jót tesznek a testünknek, de hozzájárulhatnak ételeink sikeréhez változatos ízvilágukkal.
Fotó: patikamra.hu