Hogyan hat a casco önrész a biztosításunk díjára? (X)

A biztosítások világában számos tényező befolyásolja az árszabást, legyen szó a kockázatviselés típusáról, a szolgáltatás sokoldalúságáról vagy a kiegészítő fedezetek mértékéről. A casco biztosításoknál ráadásul még egy fontos faktor is hatást gyakorol a kártérítési összegre és a költségek alakulására, mégpedig, hogy mekkora önrészt vagyunk hajlandóak bevállalni a szerződéskötés alkalmával.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, cikkünkben lényegre törően bemutatjuk a casco biztosítás és a casco önrész legfontosabb tudnivalóit – tarts velünk!

Casco biztosítással a még átfogóbb védelemért

Mindenki számára köztudott, hogy a forgalomban való részvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy a jármű rendelkezzen kötelező biztosítással. Azonban az a tény, hogy ez a konstrukció kizárólag a másik fél érdekeit védi, sokak számára csak egy káreset bekövetkeztekor válik világossá.

Épp ezért bír hatalmas jelentőséggel egy jól megválasztott casco biztosítás, amely a baleset okozójától függetlenül, számos helyzetben fedezheti a tulajdonodban lévő jármű szervizköltségeit. Ezentúl támogatást nyújthat elemi károk, üvegkár, lopáskár esetén, de még akkor is, ha egy ismeretlen személy beletolat az autónkba, vagy meghúzza azt.

Legyen szó tehát jégesőről, villámcsapásról vagy egy szélvédőre felpattanó kavicsról, a casco átfogó védelmet biztosít.

Amit a casco önrészről tudni érdemes

A korábbiak értelmében bátran kijelenthetjük: egy casco biztosítás megkötése számos szempontból célravezető lehet. Az egyetlen szépséghibája, hogy a biztosítási díjon túl, önrészt is vállalni kell hozzá, ami nem jelent mást, mint azt az összeget, amit mindenképp meg kell fizetni egy káreset alkalmával. Magyarán, bármilyen típusú balszerencse éri az autónkat, motorunkat, stb., egy bizonyos értékhatárig a helyreállítási költségek a mi pénztárcánkat terhelik. 

A gyakorlatban a casco önrész rendelkezik egy százalékos és egy konkrétan (forintban) meghatározott, minimum összeggel is, amelyek mértékét a biztosító által megadott lehetőségek közül mindenki maga választhatja ki. Általánosságban a százalékban megadott önrészesedés 10-20% szokott lenni, de olykor 30%-os példával is találkozni. Kárrendezés alkalmával a biztosítók rendszerint azt az önrésztípust vonják le a fedezetből, amelyik értéke magasabbra rúg. Ennek értelmében, ha a kár értéke kevesebb, mint a fizetendő önrész, búcsút is inthetünk a biztosító szolgáltatásának

Ilyen szempontok szerint határozd meg a casco önrész mértékét!

Egy biztosítás esetén soha nem beszélhetünk jó és rossz ajánlatról, mert az egyéni preferenciák döntik el, hogy kinek mi lesz az ideális. Ugyanígy a casco önrész meghatározásakor sincsenek univerzális százalékos értékek és minimum összeghatárok, amik garantáltan beválnak. Azonban, ha tudjuk, hogy milyen szempontok szerint ajánlott mérlegelni, máris közelebb jutunk a nekünk optimális megoldáshoz.

Kiindulópontként célszerű szem előtt tartani azt a tényt, hogy a választott casco önrész kihat a biztosítási díjra. Ha tehát magasabb önköltséget vállalunk magunkra, a biztosítási díj alacsonyabb lesz, de ha ezzel ellenkezőleg alacsonyabb önrészt adunk meg, a biztosítási díj értéke lesz magasabb.

Ebből következik: nem minden kedvezőnek ígérkező casco ajánlat az, aminek látszik. Hiába kínálnak nekünk extrán jutányos biztosítási díjjal megköthető szerződést, ha ezért cserébe a legtöbb káreset alkalmával a zsebünk mélyére kell nyúlni.

Ezért végeredményben akkor gondolkodunk racionálisan, ha a lehetőségeinket személyre szabott módon, a következő kritériumok szerint hasonlítjuk össze:

  • Milyen káresetekre szeretnénk biztosítást kötni?
  • Mekkora az az összeg, amit biztosítási díj címén hosszú távon, rendszeresen, anyagi nehézségek nélkül tudunk vállalni?
  • Melyek azok a káresetek, amelyek a saját helyzetünkben a leginkább elképzelhetőek?

A lehetséges káresemények valószínűsítése kifejezetten sokat nyom a latba, mert így előre is fel tudjuk mérni a károk mértékét. Hiszen amint megvan, hogy egyes helyzetekben mekkora szervizdíjra számíthatunk, azt is könnyebb kitalálni, hogy mekkora önrésszel járunk a legjobban. Viszont azt ne felejtsük el, hogy a javítási költségek egyaránt függnek a jármű típusától és korától, így tájékozódni is csak személyre szabottan, a konkrét paraméterek megadásával érdemes.

Ha nem vagyunk biztosak a döntésben, készítsünk online kalkulációt!

Amennyiben elakadtunk, vagy validálni szeretnénk a döntésünket, online díjkalkulációt is készíthetünk. Több hazai biztosító weboldalán is találni erre alkalmas felületet, így könnyedén leellenőrizhetjük és újragondolhatjuk, hogy összességében egy kisebb vagy magasabb összegű önrésszel célszerűbb casco biztosítást kötnünk.