Mi mindentől függ, hogy meddig él a kutyánk? (X)

Vidám ugrálással, összetéveszthetetlen, izgatott csaholással üdvözöl egy hosszú nap után: kutyusunkat már családtagként szeretjük. Így érthető, hogy mindent megtennénk azért, hogy minél tovább éljen. De vajon mi minden határozza meg kedvencünk élettartamát?

Orrhossznyi különbségek

A kutyák élettartamának hossza nagymértékben függ a fajtától, az öröklött génektől és a környezeti tényezőktől is. Sőt, olyan faktoroktól is, melyekre elsőre nem is gondolnánk. A Kutyabarát Magazin kutyabarát híreiből például megtudhatjuk, hogy az orrhossz is a meghatározó tényezők között van.

Egy tanulmány szerint ugyanis a hosszú orrú kutyák általában tovább élnek, mint a lapos orrúak. A lapos orrú kutyáknál ugyanis gyakrabban fordulnak elő légzőszervi problémák, amelyek befolyásolhatják az élettartamukat is. Így egy kistestű és hosszú orrú kutyafajta (például a whippet vagy a tacskó) átlagosan 13,3 évig is élhet. Míg a nagyobb testű, lapos orrú ebeknél ez egy kicsit másképp néz ki: sajnos ők csak 10,7 évig lehetnek velünk.

Kicsik vagy nagytestűek, fajtiszta vagy keresztezett: ezért nem mindegy

A fentiekből tehát úgy tűnhet: nemcsak az orrhossz, de a testméret is meghatározó tényező a kutyák élettartamában. Ez így is van, viszont annak ellenére, hogy átlagosan a nagyobb testű kutyákkal szemben a kicsik tovább élnek (nagytestűek: 11,9, míg a kistestűek 12,7 évig), azért ez sem egyértelmű. A francia bulldogok (főleg a túltenyésztettségükből adódó problémák miatt) például rendkívül alacsony átlagélettartamúak, míg a hatalmas, kaukázusi juhászkutyák akár 15,4 évig is velünk lehetnek. De mi mindentől függ még, meddig élnek kedvenceink?

  1. Fajtiszta vagy keverék?
    Régebben uralkodott egy nézet, mely szerint a keverék kutyák tovább élnek, mondván: genetikailag változatosabbak, tehát ellenállóbbak. Ez sajnos nem igaz. A fajtatiszták azok, akik elérhetik a már említett, 12,7 év átlagéletkort.
  2. Genetikai hajlamok
    A genetikai betegségekre való hajlamok (örökletes rákos betegségekre, genetikai rendellenességekre) szintén jelentős befolyásoló tényezők. A nagyobb testű kutyáknál sajnos nagyobb a valószínűsége, hogy ilyet tapasztalunk. 
  3. Mennyi kölyköt hoznak a világra?
    A nagyobb testű kutyák élettartama tipikusan azért is rövidebb, mert hamarabb “elhasználódik” a szervezetük. Az angol masztiffok például akár 21 kölyköt is világra hozhatnak, míg egy Yorkshire terriernél általában 3–4 kölyöknél többre nem kell számítanunk.

Hogyan őrizhetjük meg kedvencünk egészségét?

Mindezeket olvasni nagytestű kutyatulajdonosként különösen szomorú lehet. Ám abban az esetben, ha odafigyelünk ebünk gondozására, jó eséllyel meghosszabbíthatjuk várható élettartamát. Ennek a titka az egészséges táplálkozás, a rendszeres, a fajta igényének megfelelő lemozgatásában, valamint az időközönkénti állatorvosi ellenőrzésekben rejlik.

Bár az élettartamuk nagymértékben függ a genetikai tényezőktől, kutyánkat megfelelő gondossággal, szeretettel nevelve megszínesíthetjük, boldoggá tehetjük rövidke földi pályafutását.