Minden, amit az EGR szelepről tudni érdemes (X)

EGR szelep van mind a benzines, mind a dízel üzemű motorokban. Funkcióját tekintve a járművek kipufogógáz-visszavezető rendszerében játszik fontos szerepet, a nitrogén-dioxidok egy része ugyanis újból felhasználható. Hogy pontosan mennyi, az a felhasználás módjától, valamint külső tényezőktől is függ.

Az általában a szívócsőben található EGR szelep feladata, hogy ezt a légnemű anyagot visszavezesse a szívótorokba, így a motor újból hasznosítani tudja a saját égéstermékének egy bizonyos részét. Egyrészt kár volna ezzel a lehetőséggel nem élni, másrészt pedig a megoldás a környezetre is jótékony hatást gyakorol.

Az EGR szelep meghibásodása nem “csak” környezetvédelmi aggályokat jelent. Ez alapvetően befolyásolhatja egy gépjármű működését. Egy laikusnak persze nehéz eldöntenie, hogy miért nem működik úgy egy autó, ahogyan szokott. Vajon tényleg az EGR szeleppel van a gond, vagy esetleg az injektor felújítására volna szükség? Bármi is a hiba oka, egy jó szakszervizben ki fogják tudni deríteni.

Ami bizonyos, hogy a hibák maguktól nem szoktak elmúlni. Az EGR szelep hibája komoly következményekkel járhat, főleg, ha ügyet sem vetünk rá. Nézzük, hogy pontosan mit eredményezhet a nemtörődömség!

Akár motorhibához is vezethet az EGR szelep hibája

Amennyiben az EGR szeleppel probléma adódik, akkor a jármű vezetője látszólag ok nélkül alacsony vagy ingadozó fordulatszámra figyelhet fel. Az indulás is nehezebbé válik, menet közben pedig érzékelhető lesz a teljesítményvesztés.

Ha egy autó nehezebben tud felgyorsulni, az közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyes. Amennyiben a sofőr végre szeretne hajtani egy előzést, ám a manőver közben tapasztalja, hogy nem úgy gyorsul a kocsi, ahogyan szokott, az akár végzetes következményekhez is vezethet.

Emelkedhet a jármű üzemanyag-fogyasztása

Az EGR szelep meghibásodása következtében csökkenhet a motor hatékonysága. Ennek következtében aztán több üzemanyagra is lesz szüksége a működéshez, amit hamar megérezhet az ember pénztárcája a jelenlegi üzemanyagárak mellett.

Az alkatrész meghibásodása esetén ugyanis a normálisnál jobban felhevülhet a motor. Ez azért történik, mert ilyenkor a kipufogógázok nem tudnak megfelelően visszavezetődni a motorba.

Nem marad észrevétlen az EGR szelep meghibásodása

Ha egy autó EGR szelepe rakoncátlankodni kezd, akkor megnövekedett nitrogén-oxid kibocsátással kell számolni. Az ilyen jellegű probléma következtében a műszerfalon világítani kezd a rettegett check engine lámpa.

Ilyenkor érdemes haladéktalanul autószerelőhöz fordulni. Nem kell feltétlenül megvárni ezzel azt, amikor már a check engine lámpa jelez. Már az ingadozó alapjárat és a nehézkes indulás is elég ok lehet ehhez. Ez utóbbi hibajelenségeket persze okozhatja a porlasztó meghibásodása is. Ha időben sikerül őket bevizsgáltatni, akkor sok esetben még javíthatók.