Így néz ki a fordítócsiga használata csörlőzésnél (X)

Hogyan áll össze a fordítócsiga használata terepen, éles helyzetekben, amikor a minél hatékonyabb erőelosztás elérése a cél a megoldásra váró feladat elvégzésének érdekében? Mire figyeljen, és készüljön az eredményesség érdekében az ember?

Néhány kézzelfogható támpontot szeretnénk biztosítani ehhez az egyébként igencsak lényeges kérdéskörhöz. Kimondottan azoknak, akiknél a munka vagy a terepjáró használata indokolttá teszi a dolgot.

Amit a fordítócsiga szerkezete kapcsán tudni érdemes

Nem egy bonyolult szerkezet, de nem is kell annak lennie. Ennek megfelelően egy belső gyűrű, valamint kettő darab egymástól függetlenül is elforgatható lap adja meg a szerkezet felépítését.

Szemléltetésképpen elég megnézni a Maconwinch horog, sekli, fordítócsiga kategóriáján belül elérhető változatokat. Lényeges még hozzátenni, hogy a lapokon külön lyukak vannak kialakítva azért, hogy rögzíteni lehessen a csigát, és pikk-pakk a kötél, a sekli vagy a horog rákötése is megoldható legyen.

Az eszköz funkcionalitásának lényege, hogy hatékonyabbá tegye a húzást. Mechanikai értelemben ennek komoly hozzáadott értéke van, hiszen ilyen formában a csörlő alacsonyabb sebességgel, kisebb megterhelés mellett képes ugyanazt a melót megoldani, és még az erő eloszlása is optimálisabb lesz.

Így néz ki a fordítócsiga használata csörlőzésnél

Az ember értelemszerűen azzal kezd, hogy keres egy ideális rögzítési pontot. Ez lehet példának okáért egy vastag fa törzse, amire a favédő heveder felmehet. Ugyebár a heveder két végét ilyenkor sekli segítségével a legjobb összekötni.

A példánál viszont annyi a módosítás, hogy pluszban a fordítócsiga is bekerül a képletbe. Olyan formában, hogy a csörlőből kifelé jövő kötelet a relatíve kicsi elem gyűrűjére tekeri rá az ember szép precízen.

Ezen a ponton még nem ér véget a művelet, hiszen a két lapot egymáshoz igazítva képletesen szólva le tudjuk zárni magát a csigát. A használat további lépése, hogy a lapokon található lyukak segítségével az eszközt a seklire lehet kötni.

A célzott használat sajátosságai terepen

Minden bizonnyal a fenti folyamat leírásából is látni lehet a gyakorlatban megjelenő hasznosságot. Eleve szemmel látható változás a csörlőzés alap forgatókönyvéhez képest, hogy a kötél rögzítése a horoggal nem a seklihez történik.

Egyfajta B-megoldás jelleggel inkább az lesz az irány, hogy inkább átvezetjük az eszköz gyűrűjén. Mindebből következik, hogy amint élesben elkezdjük húzni, és ennek hatására megfeszül a kötél, a csiga vízszintes helyzetet fog felvenni.

Arra mindenképp figyelni kell, hogy a sekli rögzítő szöge felfelé álljon, amikor a munka ezen fázisában vagyunk. Semmiképp ne legyen az, hogy a szög a föld felé nézzen. Ha módszeresen figyelünk minderre, akkor a fentebb részletezett előnyök érvényesülni tudnak.