Mi a fizikoterápia? – Tényleg a rehabilitáció kulcsfontosságú eleme? (X)

Napjainkban a természetes fájdalomcsillapítás egyre több esetben sikeresen alkalmazható, legyen az izomprobléma, ízületi fájdalom, lumbágó, esetleg sportsérülés. A technika fejlődésével a fizikoterápia kiváltképp népszerű lett, amely a természetben előforduló energiák és a kémia hatások hatékony felhasználásán alapul.

Sokan összekeverik a fizioterápiával, azonban míg az természetes energiákra épül, addig a fizikoterápia mesterségesen előállított energiákat használ, mint a nap, víz és hőenergia. Egy fizikoterapeuta segít a mozgás maximálásában, a fájdalom kezelésében, a műtét és vényköteles gyógyszerek elkerülésében, valamint a sérülések helyreállításában és megelőzésében.

Mi az a fizikoterápia?

Eljárás, amely mérsékeli a kóros tüneteket, megszünteti jelentős fizikai beavatkozás nélkül. Emellett olyan kezeléseket is meg lehet valósítani fizikoterápiával, amelyeket egyéb módon nem lehetne elvégezni. Például bizonyos fajta lágylézerek használatával elérhetőek és stimulálhatóak azok a sejteket is, amelyek hagyományos terápiával nem. Egy jó terapeuta egyaránt figyel a beteg egészségére és jólétére, nemcsak az érintett részterületre fókuszál, hanem az emberi egészséget holisztikusan veszi alapul.

A fizioterápia és fizikoterápia kiegészítik egymást?

Igen, ez a két tudomány harmonikusan összefonódik és kiegészíti egymást. A beavatkozás sikerességének növelése érdekében gyakran kombinálják a két eljárást, de ez a beteg állapotától függ. Viszont a mesterséges energiával dolgozó gépek legfontosabb előnye a gyógyszermentes gyógyulás mellett, hogy segítségükkel a kezelések és a teljes terápia ideje is sokkal rövidebb. A gépek azonnal alkalmazhatók, a kezelések a legjobb hatás kedvéért pedig kombinálhatók.

Rehabilitáció során a fizikoterápia mennyire szükséges?

Az elmúlt években sokat változott a trauma utáni fizikoterápia megkezdésével kapcsolatos koncepció. Régebben a betegeket hosszú ideig „mozgásképtelenné” tették, arra összpontosítva, hogy ez a megközelítés a beteg biztonságos gyógyulásához vezet. Idővel azonban beigazolódott, hogy a mozgás sokkal nagyobb előnyökkel jár, mint az immobilizáció.

A mozgás nagymértékben csökkenti a gyógyulási időszakot. A fizikoterápia megkezdésének pillanata közvetlenül befolyásolja a beteg rehabilitációs időszakát. Például egy egyszerű bokaficam esetén, ha a beteget 2–3 hétig immobilizálják, majd megkezdődik a fizikoterápia, az átlagos gyógyulási idő 3–4 hónap. Ha viszont a fizikoterápiát a trauma után néhány nappal kezdik meg, és fizioterápiához kapcsolják, az átlagos gyógyulási időszak átlagosan 6 hét.

Biztos kezekben, szakértő csapattal!

A fizikoterápia megkezdését mindig alapos konzultáció, egyéni felmérés és kezelési terv összeállítása előzi meg. Így az elszenvedett sérülés vagy trauma típusától vagy súlyosságától függően a szakértő terapeuta pontosan meghatározza az optimális gyógyulási módot. A sérülés súlyosságától függően a fizikoterápiás program két vagy több fázisból is állhat. Hasonlóképpen, az időtartam is változó, néhány naptól néhány hétig vagy még tovább.

Mindez egyénfüggő, hiszen kifejezetten a páciens alkatának, életkorának, állapotának, az általa végzett tevékenység típusának, a betegség fejlődési stádiumának vagy egyéb állapotok fennállásának figyelembevételével alakítják ki. Éppen ezért csak felkészült, hozzáértő terapeutával érdemes nekivágni a kezelésnek!