A cukorlepény fontossága a méhek etetésében (X)

Méhészként a méhek védelme nemcsak a megfelelő kaptár és környezet kialakításáról szól, hanem arról is, hogy időközönként besegítünk a rovaroknak, hogy könnyebben élelemhez juthassanak. A cukorlepény pont erre jelent megoldást.

A méheknek köszönhetjük a vitaminokban és hasznos tápanyagokban gazdag mézet, így nem kérdés, hogy hálánkat azzal fejezhetjük ki, ha gondoskodunk róluk a jobb és a nehezebb időszakokban is. Miért bajlódna otthoni elkészítéssel, amikor a Bodó Méhészet cukorlepényeit is beszerezheti méhkaptára számára? De ha még nem tudja, hogy mi is ez a termék és miért fontos a méheknek, olvassa el cikkünket.

A cukorlepény előnyei

Ugyan a méhek természetüknél fogva képesek összegyűjteni a túlélésükhöz szükséges élelmet, van, hogy betegség, gyengeség, kórokozók vagy a zord időjárás megakadályozza őket ebben. Ilyenkor azzal segíthetünk nekik, ha a kaptárba cukorlepényt helyezünk. Előnyös, mert a méheknek így nem kell elhagyniuk otthonukat élelemszerzési céllal, megerősödhetnek, védve vannak a hidegtől is.

A cukorlepényt általában egy kilós kiszerelésben forgalmazzák, szavatosságuk pedig körülbelül egy év, így sokáig felhasználhatóak. Krémes állagánál fogva pedig könnyen emészthető a méhkaptár lakói számára. Használatuk egyszerű, a zacskó kivágása után a lepényt a fészek tetején található keretekre kell helyezni, itt már el fogják érni a kaptár lakói.

Mit tartalmaz a cukorlepény?

A natúr cukorlepénybe általában fruktóz, glükóz, víz és timol kerül, különböző változataikba viszont extra összetevők is kerülhetnek. Ilyenek az ásványi anyagok, növényi zsírok, rostok, gyógynövények és a méhek számára előnyös antioxidánsok. Az eltérő típusok más és más problémákra, helyzetekre alkalmazhatóak, a következőkben erről lesz szó.

Mely méhcsaládoknak és mikor ajánlott?

  • Fiatal méhek gyorsabban, egészségesebben növekednek a megfelelő cukorlepénynek hála.
  • Legyengült méhek regenerálódását is segítheti, és ellenállóbbá teszi őket a betegségekkel szemben.
  • A téli időszak és a teleltetés előtt, amikor kevesebb élelem elérhető a méheknek, a cukorlepény jó megoldás a virágpor helyettesítésére.
  • Tavasszal a nozémás, gyomorvészes időszakot gyógynövényes lepénnyel érdemes átvészelni.
  • Családok serkentésére is bevett szokás a cukorlepény, mert ezzel az anyák szaporábban fognak petét rakni.
  • A varroa atkák ellen is kiváló. Ezek általában a kaptárakat támadják meg, és már előre felkészülhet az invázióra, ha megfelelő cukorlepénnyel eteti a méhkolóniát. Így később kevesebb vegyszert kell bevetni az irtásnál, ha a méhek korábban megerősödtek.

Gondoskodjon felelősséggel a méheiről, segítsen, hogy egészségesek maradhassanak, így azok is meghálálják majd a törődést.