Két hagyományos sütemény húsvétra (X)

Elérkezett a húsvéti időszak, így a napokban szinte minden háztartás asztalára kerül az ünnepnek megfelelő, hagyományos sütemény, a kalács. Cikkünkben egy bevált és isteni finom fonott kalács és egy gyors, kevert kuglóf receptet mutatunk be.

Fonott kalács

A kevert kuglóf egy egyszerű, de isteni finom sütemény, amelyet pillanatok alatt elkészíthetünk! A recept hozzávalói között nincs élesztő, így arra sem kell várnunk, hogy megkeljen a tésztánk, az összekeverés után rögtön mehet a sütőbe. Az eredmény egy gyorsan elkészíthető és ízletes sütemény lesz. A kuglófhoz először keverjük ki a 4 tojássárgáját 20 dkg cukorral, majd öntsünk hozzá 1 dl étolajat, 1 dl tejet. Ezután adjuk hozzá a 20 dkg liszttel elkevert fél csomag sütőport is, s alaposan keverjük el benne. A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába.

Lisztezett-vajazott kuglófformába öntjük a massza kétharmadát. A maradék tésztába 2 evőkanál kakaóport teszünk, ezt alaposan, de óvatosan keverjük el benne. Kanalazzuk a formában lévő tésztára.

Előmelegített sütőben összesen 50–55 perc alatt készre sütjük.

A Tutirecept oldalán még több kipróbált édes és sós süteményt találhattok, melyek akár a húsvéti időszakra, akár a hétköznapokra is remek választások lehetnek!

Ez a csodás fonott kalács 75 dkg lisztből készül. Belül finom, foszlós. Elsőként 2 dl tejet meglangyosítunk, majd beleteszünk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk a 4 dkg friss élesztőt. Míg az élesztő fut, egy tálba beleszitáljuk a 75 dkg finomlisztet, majd hozzáadjuk az 1 dkg sót, a 12 dkg kristálycukrot, a 2 darab tojás sárgáját, az 1 db citrom reszelt héját, a felfuttatott élesztőt és körülbelül további 1,75 dl langyos tejet. Utóbbit apránként adjuk hozzá, hiszen a liszttől is függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel. Miután jól összeállt a tészta, apránként beledolgozunk 7,5 dkg puha vajat is. Amint selymes, sima tapintású lesz a tészta, formázzuk gömbölyűre és rakjuk egy vékonyan kiolajozott tálba kelni kb 50–60 percig.

Osszuk szét 12 egyenlő részre, majd a megformázott gombócokat hagyjuk 15 percig pihenni. Ezután rudakat sodorjunk belőlük, s készítsünk 2 kalácsot hatos fonással.

Rakjuk sütőpapíros tepsibe őket, kenjük le kevés tejjel elkevert tojással, és kelesszük letakarva 50 percig. A kelesztés után ismét kenjük le a keverékkel, majd 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük pirosra. Tetejét sütés előtt szezámmaggal is megszórhatjuk.