Prémium állampapír vásárlás: tényleg megéri? (X)

A megtakarítási formák közül a prémium állampapír egy olyan stabil lehetőséget jelent, aminek a legtöbb portfólióban helye lehet. Ezt az értékpapírt a Magyar Állam bocsájtja ki és egyfajta hitelviszonyt testesít meg. Többek közt ez is az egyik oka annak, miért is ennyire népszerű, hiszen az állami kezességvállalásnál biztosabb hátteret roppant nehéz találni. Alacsony inflációs környezetben is érdemes befektetéseink egy részét ilyen formában tartani, ám erőteljes pénzromlás esetén az egyik legjobb alacsony kockázatú megtakarítási lehetőségnek számít. Természetesen ilyenkor is figyelembe kell venni a diverzifikáció fontosságát, ugyanakkor az alacsony rizikó és a biztos háttér mellett elérhető, akár infláció feletti kamat legkönnyebben a prémium állampapír segítségével érhető el. A különféle kötvények, illetve részvények jóval érzékenyebben reagálnak a gazdasági változásokra, mindamellett az árfolyamkockázattal is számolnunk kell, ezért a befektetéseink egy részét érdemes így lekötni.

Mi alapján döntsük el, melyik állampapír a megfelelő számunkra?

Sajnos még mindig nagyon sokan tartják készpénzben, vagy egyszerűen csak bankban a megtakarításaikat. Ennek a legfőbb oka általában a gyors hozzáférhetőség, ám ezáltal egy folyamatos értékcsökkenéssel kell számolni. Különösen nagy problémát jelent ez magas infláció esetén, hiszen ilyenkor még a bankbetétek kamatkörnyezete is alacsony, a készpénz vásárlóereje pedig még ennél is erősebben romlik. Nem kérdéses, hogy ennél mindenképpen jóval szerencsésebb, ha állampapír formájában kötjük le pénzünket, főképp, ha rövid távlatokban, mindössze pár éves periódusban gondolkozunk és nem szeretnénk különösebb rizikót vállalni. A mostani erőteljes pénzromlás mellett az inflációkövető megoldások tűnnek a legcélszerűbbnek. Jelenleg négy ilyen konstrukció érhető el, nevezetesen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), a Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP), a Magyar Államkötvény (MAK), illetve a Babakötvény (BABA), de ez utóbbi némiképp kilóg a sorból. Azt ugyanis csak Start-értékpapírszámlára vehetünk és kizárólag kiskorú gyermek számára. A pénzromlást lekövető kamat, a hosszú futamidő és az állami támogatás együttes hatásának köszönhetően nem kérdés, hogy megéri-e ilyen módon segíteni gyermekünk életkezdését. Saját megtakarításaink esetében a PMÁP és a P€MÁP is remek lehetőséget jelent, mindkét állampapír kamatadó mentes, 3-5 év futamidejű és inflációkövető. A Magyar Államkötvény több szempontból is eltérő konstrukció, futamideje akár 10, 15, illetve 20 év is lehet, illetve itt kamatadóval is számolnunk kell. Rövid távú befektetések esetén szóba jöhet még a Diszkont Kincstárjegy, az Egyéves Magyar Állampapír, illetve a Kincstári Takarékjegy is. Mielőtt bármelyik mellett is döntenénk, nagyon alaposan utána kell számolni, hogy adott gazdasági körülmények közt milyen megoldással járunk a legjobban. Ezt nagyon sok tényező befolyásolja, a portfóliónk aktuális állapotától kezdve a tervezett futamidőn át a elvárt hozamig és a kockázattűrő képességünkig bezárólag. Ezért aztán mindenképp ajánlatos kikérni egy független pénzügyi szakértő tanácsát, aki tapasztalatának köszönhetően segít meghatározni, hogy mi a legoptimálisabb lehetőség számunkra.

Vásárlás és visszaváltás – hogyan működik az állampapír?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ennél megtakarítási formánál a hasznot kizárólag az adott időközönként megfizetett kamat jelenti. Ez alól kivételt jelent a Diszkont Kincstárjegy, de a többi konstrukció esetében így kell kalkulálnunk. Az állampapír vásárlás gyorsan és kényelmesen eszközölhető, különböző szolgáltatóknál, bankoknál, illetve természetesen a Magyar Államkincstárnál is van erre lehetőségünk. Ezt megtehetjük személyesen is, de a digitális infrastruktúra is igen fejlett, így akár interneten, mobilapplikáción, vagy épp telefonon is intézhetjük a vételt. Noha a futamidő miatt gyakorta felmerülhet visszatartó erőként, hogy nem férhetünk hozzá pénzünkhöz szükség esetén, valójában az állampapír gyakorlatilag bármikor visszaváltható, leszámítva a kamatfizetés, valamint a lejárat esedékességét megelőző két munkanapot. Azt azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy sokkal jobban járunk, ha megvárjuk a futamidő végét. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy idő előtt kiszállnánk, akkor a befektetési szolgáltatóknál ezt az aktuális napi vételi árfolyamon van lehetőségünk megtenni. A Magyar Államkincstáron keresztül ezzel szemben bizonyos költségek mellett juthatunk pénzünkhöz, ám érdemes ezt a lépést nagyon alaposan átgondolni és utánaszámolni, hogy nem találunk-e jobb megoldást. Többek közt ezért is kardinális kérdés nagyon alaposan megtervezni befektetési portfóliónk ezen részét, hiszen sok esetben szerencsésebb egy rövidebb futamidővel rendelkező konstrukciót választani, mint menet közben visszaváltani. Mielőtt döntenénk, konzultáljunk hozzáértő pénzügyi szakemberrel, így biztosan elkerülhetjük azt a hibát, hogy a nem a legcélravezetőbb megoldás mellett tesszük le voksunkat.