Mi az a töltőetikett? Mire kell figyelni a töltés során? (X)

Az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett az utakon az elektromos autók száma, valamint a városokban található töltőállomások is gyarapodtak. Ez viszont magával hozza azt az új keletű problémát, hogy szükség van egy bizonyos szabályrendszerre is, amit mindenki betart, ha villanyautó-töltésről van szó. De mit is jelent az a töltőetikett?

A töltőetikett első lépése: a megfelelő kábel

Az elektromos autókhoz számtalan kiegészítő érhető el, az egyik ilyen legfontosabb maga a töltőkábel. Ha meghibásodott az eddigi, vagy szükség van egy tartalékra, a legjobb, ha egy erre specializálódott oldalról szerezzük be, mint amilyen az eautotoltokabel.hu is.

Európában a legelterjedtebb szabványú töltőfej a Type2, így ilyen csatlakozásra lesz szükség ahhoz, hogy valamelyik nyilvános töltőállomást használni tudjuk. A töltőkábel a legfontosabb, ha töltésről van szó, így a töltési művelet indításakor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy valóban elindult-e a töltés. Fontos, hogy a kábelt mindenképpen zárjuk le, még mielőtt ott hagyjuk egyedül az elektromos autót.

Adjunk helyet másoknak is

Ha megtaláltuk az ideális helyszínt a töltésre és ott több töltőállomás is sorakozik egymás mellett, akkor mindenképpen úgy foglaljuk el a helyünket, hogy mások is odaférjenek mellénk. Fontos továbbá az is, hogyha feltöltődött az elektromos autó akkumulátora, akkor igyekezzünk szinte azonnal továbbállni, mivel valószínűleg mások is arra várnak, hogy üres töltőhelyet találjanak. Továbbá, ha azt látjuk, hogy a töltés több mint fél órát fog igénybe venni és mögöttünk várakoznak, akkor ezt feltétlenül jelezzük nekik, hogy tisztában legyenek a helyzettel, és legyen lehetőségük másik töltőállomást keresni.

Fordított esetben mi is hálásak lennénk, ha ezeket az információkat megkapnánk és mások is hasonlóan állnának az egész töltési folyamathoz.

Tisztaság, odafigyelés és telefonszám a szélvédőn

Minden közterületi helyszínen, így a töltőállomásokon is figyeljünk oda a tisztaságra. Takarítsuk el magunk után a szemetet és igyekezzünk mindent olyan állapotban ott hagyni, ahogy mi találtuk érkezéskor. Mások igényeit is tartsuk szem előtt: például ha nem hosszú távra tervezzük az adott napot és napközben még leszünk töltőállomás közelében, akkor csak annyira töltsük fel az akkumulátort, ami biztonságosan elegendő a napi műveletekhez, gondoljunk azokra is, akik mögöttünk várakoznak, mert nekik lehet, nem lesz aznap más lehetőségük tölteni.

Egy jó tipp: ha ott hagyjuk az autót tölteni, akkor érdemes kitenni a telefonszámunkat a szélvédőre vagy más jól látható helyre, hogy a mögöttünk várakozó tudjon minket keresni kérdés esetén. Figyeljünk a töltés során arra, hogy másoknak is szüksége van energiára a napi utazáshoz, viselkedjünk úgy, ahogy azt mi is elvárjuk a többi autóstól.