A 2023-as évet érintő autópálya-matrica változások (X)

Azt már láthatjuk, hogy a korábbi évektől eltérő módon nem egységesen emelkedtek az autópályadíjak idén, nem is az inflációt követve, hanem attól teljesen más módon. Ezenkívül más változások is zajlottak, melyek érintik az utakon közlekedőket, az alábbiakban ezekről jön egy kisebb összefoglaló.

Melyik matricát éri meg vásárolni 2023-ban?

Idén bizonyos díjak 5% körül, míg mások 21-70% közötti mértékben változtak. A tíznapos és a havi matrica díja ez utóbbi kategóriába tartozik, míg az éves és a vármegyei matricák ára alig emelkedett. Ezek alapján a korábbi kikalkulált lehetőségek már nem élnek, minden háztartásban újra kell számolni a módozatokat, hiszen lehet, hogy a cserével jelentős összegeket is meg tudunk spórolni.

A megyék 2023. január 1. óta vármegye néven ismertek. Az Autopalyamatrica.hu megyei matrica aloldala a részletes változtatások ismertetésén túl még egy tervező kalkulátort is tartalmaz, amellyel mindenki könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben ki tudja számolni, hogy melyik változat éri meg neki a legjobban. Ezen az oldalon még megyei elnevezéssel találjuk meg a vonatkozó információkat.

Összességében érvényes lehet az a mondás, miszerint, ha valaki már 9 alkalommal utazik, sok vármegyét érintve, akkor a legjobb megoldás az országos éves matrica vásárlása a számára. Ha valaki csak bizonyos vármegyéket érint, akkor ki tudja az Autopalyamatrica.hu oldalán számolni, hogy esetleg neki is megérné-e váltani az éves országos matricára vagy sem.

Pótdíjak összegének változásai

A különböző kategóriákra vonatkozó büntetések értéke is emelkedett. Ezért sokszorosan fontos, hogy odafigyeljünk és megvegyük a szükséges matricákat, hiszen a felhajtóknál mindenütt vannak kamerák és gyakoriak az egyéb ellenőrzések is. A büntetés mértéke jóval nagyobb egy 10 napos matrica áránál, nem éri meg kockáztatni.

Mi történik azonban, ha valaki elnézte a felhajtót? Akkor sincs gond, mert lehetőség van a felhajtástól számított 60 percen belül rendezni a díjat. Ha ez nem történik meg, akkor már csak a pótdíjat tudja befizetni. Ha nem sikerül rendezni a pótdíjat 60 napon belül, akkor sajnos egy sokkal magasabb összeg a következő. De ahhoz, hogy ezt elkerüljük, van még egy lehetőségünk.

Ha valaki nem tudja azonnal rendezni a pótdíjat és félő, hogy átkerül a magasabb büntetési kategóriába, akkor van egy mód, hogy ezt elkerülje, mégpedig azzal, ha megveszi az éves országos matricát. Így még mindig jobban jár, mintha ki kellene fizetni a több mint 70.000 forintos büntetést.

Amivel stresszmentes lesz az utazásunk

A legjobban akkor járunk, ha megvesszük az éves matricát. Így akárhányszor utazunk az évben, nem kell stresszelni, hogy mikor és hol tudjuk megvenni a matricát. Elkerüljük vele a lehetséges büntetéseket, csak figyeljünk a helyes kitöltésre.

A leggyakoribb hibák közé tartozik a nem megfelelően megadott járműkategória, a felségjel, a rendszám elírása, az érvényességi idő figyelmen kívül hagyása. Ha 2023-as éves matricát vásárolunk, az jó lesz egészen 2024. január utolsó napjáig.