Élményfestés: hogyan használjuk az akrilfestést énidőként és élményszerzésként (X)

Az élményfestés egy olyan kreatív terápiás módszer, amely segít a résztvevőknek abban, hogy kifejezhessék érzéseiket és gondolataikat a festés segítségével. Az akrilfestés az egyik leggyakrabban használt technika az élményfestések során, mivel gyorsan szárad és könnyen kezelhető.

Az élményfestés olyan lelki felüldülést nyújthat, amely segít a résztvevőknek feldolgozni nehéz élethelyzeteket, oldani a hétköznapi stresszt és növelni a kreativitást. Ebben a cikkben bemutatjuk a Kreatív Kávé foglalkozásait: az élményfestések Szegeden és  Ürömön zajlanak. Majd eláruljuk azt is, hogy miben rejlik az alkotókör sikere!

A témáinkon lépésről lépésre együtt dolgozunk, de a végeredmény mindenkinél más lesz! 

Az élményfestésnek nincs teljesen konkrét végeredménye, ehelyett inkább a folyamat a fontos. Persze minden festőfoglalkozás egy téma köré van meghirdetve, de mindenki szabadon változtathatja a színeket, formákat, az ecsetkezelést vagy bármi mást. Semmi sem kötelező. Általában a legjobb egyedi képek akkor születnek, amikor az alkotó képes elengedni azt, hogy a tökéletes mását alkossa meg a meghirdetett témának.

A résztvevőknek lehetőségük van dolgozni a saját ritmusukban, és szabadon kifejezni magukat a festés során. Az akrilfestés segít a résztvevőknek kifejezni érzéseiket és gondolataikat, anélkül, hogy szükségük lenne szavakban kifejezni őket. A foglalkozásainkon van aki szorosan követi a lépéseket, valaki néhol változtat és valaki pedig már az első ecsetvonástól kezdve teljesen mást fest. 

Ahogy fent is írtuk az  élményfestés használható a nehéz élethelyzetek feldolgozására, például a veszteség, a harag, a félelem és a szorongás kezelésére, de kifejezhetjük vele az örömünket és a jókedvünket is vagy egyszerűen készíthetünk egy személyes ajándékot szeretteinknek.

Az élményfestés használható a stressz oldására is, mivel a kreatív tevékenységek segítenek a résztvevőknek relaxálni és kikapcsolni. Egy nehéz, stresszes munkával töltött hét után nagyon jólesik pár óra alkotás. A foglalkozás végére elkészül a saját festményük, ami már önmagában kézzelfogható sikerélmény. A pár óra alatt pedig teljesen kiapcsolunk, mert a a festékkel, színekkel végzett munka teljesen leköt, a gondolataink kitisztulnak.

A festőfoglalkozásokon mindenki bátran kísérletezhet a színekkel és a formákkal, és megtalálhatja a saját stílusát, a saját kifejezési formáját. Akár azt is meg lehet tanulni, hogy hogyan használhatjuk a szürke hétköznapok megszínesítésére. Nagyon sok olyan festőtársunk van, akikkel rendszeresen találkozunk az ürömi és szegedi élményfestéseken és tudjuk, hogy otthon is kialakítottak maguknak egy alkotó sarkot, ahol rendszeresen festhetnek. 

Büszkék vagyunk rá, hogy a Kreatív Kávé foglalkozásain minden felnőtt korosztályból vannak elhivatott, évek óta visszajáró alkotótársaink, mondhatjuk, hogy törzstagjaink, akik egy dologban mindannyian egyetértenek: az élményfestés segít nekik kifejezni magukat és a minőségi énidő egyet jelent számukra a festéssel.