Tudj meg mindent a szervokormánymű javítása kapcsán! (X)

A kormánymű kíméletes használat mellett sokáig képes ellátni a feladatát. Sajnos azonban nem egy olyan berendezésről beszélünk, amely örök életű, így idővel törvényszerű, hogy tönkremegy.

Jó hír azonban, hogy nem minden esetben kell azonnal horribilis költségekre gondolni. A Szervokormány javítás nem feltétlenül kerül több százezer forintba. Fontos azonban, hogy mindenképpen megbízható szolgáltatóhoz fordulj, hiszen egy biztonságtechnikai berendezésről van szó, aminek javítását nem bízhatod akárkire.

Ettől hibásodhat meg a kormánymű

A kormánymű tönkremehet attól, ha a kormány összekötők belső tövénél található gumiharangok megsérülnek. Ekkor ugyanis azok beengedik a port és a vizet a nagynyomású tömítésekhez. Ha azok elkopnak, kiengedik a kenőanyagot.

Szintén meghibásodhat a kormánymű az első kerekeket érő erős ütésektől, ami bekövetkezhet egy baleset vagy akár egy nagyobb kátyúba történő belehajtás esetében is. A magas járdaszegélyeket érdemes elkerülni, csakúgy, mint a fekvőrendőrökön nagy tempóval történő áthajtást.

Tipikus hibajelenségek, amikkel muszáj kezdeni valamit

Ha a szervóhatás csak az egyik irányban jelentkezik, a másikba pedig nem, az egyáltalán nem jó hír. Ha túl könnyen lehet kormányozni a kocsit, az nagy tempónál rendkívül balesetveszélyes tud lenni. Ilyenkor ugyanis egy apró kormánymozdulat is hirtelen irányváltoztatást eredményezhet.

Ha a kormány elfordulásakor nem a megfelelő olajmennyiség kerül a megfelelő irányba, akkor szokott ilyen hibajelenség fellépni. Ez annak tudható be, ha a szervókormánymű orsótengelyén nem jól működik a vezérlő. A kormánymű kopogását szintén komolyan kell venni.

Egyes esetekben a kormánymű felújítása megoldja a problémát. Bizonyos helyzetekben azonban nincs más lehetőség, mindenképpen cserélni kell a teljes kormányművet.

Ez a teendő, ha furcsa jelenségeket tapasztalsz a kormánymű kapcsán

Amennyiben a kormánymű viselkedése kapcsán azt észleled, hogy valami nincs rendben, esetleg furcsa zajokat hallasz, jól teszed, ha szakemberhez fordulsz mielőbb. Az előbb említett céggel akár telefonon vagy Viberen is felveheted a kapcsolatot, komoly tapasztalata van a kormánymű javítása kapcsán.

Ha nem szeretsz telefonálni, akkor kitölthetsz egy online futárrendelő űrlapot is. Először azt kell megadnod, hogy hova kéred az autót, Budapestre vagy azon kívül? Ezt követően a neved, a javítandó alkatrészt és az autó adatait kell megadnod. Ezt követően házhoz megy a futár a kormányműért. Az egyeztetést követően megjavítják, ha lehetséges, és készen vissza is szállítják.

Fontos, hogy olyan céget bízz meg a szervokormánymű javításával, amelyik nem trükközik a számlával. Kérdezz rá, hogy valóban kicserélik-e az összes tömítést, és arra is, hogy milyen alkatrészeket használnak. Ha nem a gyárival megegyezőeket, akkor félő, hogy hamarosan újra sort kell kerítened egy újabb kormánymű-felújításra.