Milyen tartozékai vannak egy UV-C lámpáknak? (X)

A felületek és a légtér fertőtlenítésének számos módja van. Napjainkban többen is az UV-C, vagy más néven a germicidlámpák mellett döntenek, amelyek gyakorlatilag a csírátlanításban segédkeznek. Ezek a lámpák, készülékek azonban speciális tartozékokkal rendelkeznek, amiket csak kevesen ismernek. Ezért a következő cikkben szeretnénk egy kicsit jobban megismerkedni velük. Tartson velem, amennyiben szeretne Ön is elmélyülni a témában!

Mire való egy előtét?

Az UV-C lámpák 253,7 nm-es sugárzást bocsátanak ki, ily módon csírátlanítják a környezetüket. Bevethetők a penész, a gomba, s a különféle kórokozók ellen is. A Hollandimpex weboldalán mindent megtudhat erről a témáról, s arról, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére, ha a lég- és felülettisztítás ezen módja mellett dönt. Most viszont egy kicsit más vizekre evezünk és alkotóelemeire bontjuk a termékeket.

A germicidlámpa nem más, mint egy fénycső, ami kizárólag egy meghajtó egységgel működik. Pontosan emiatt kell egy elektronikus előtét, azonban ennek kiválasztását a lámpa adatlapján szereplő elektromos adatok befolyásolhatják. A teljesítmény mellett a működési áram egyaránt meghatározó. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Röviden a legfontosabb adatokról

Kezdjük a sort az ún. HO-s (High Output, nagy teljesítményű) lámpákkal, amelyeknek a működési árama 800mA. Ezt a hagyományos fénycső alátétek nem képesek biztosítani. Egyszóval, egy standard 40-50W-os fénycsőelőtétről működtetett 48W-os, 800 mA-es GHO436T5L/4 lámpa biztosan nem fog működni. A megfelelő áramforrás hiányában csak erőlködne.

A standard kvarc darabok esetében ez az adat 425 mA.

A nagyobb teljesítményű UV-C lámpák élettartamát csak a hozzá készült elektronika tudja garantálni.

Foglalatok és gyújtók germicidlámpákhoz

A standard kvarclámpák végén egy érintkező helyezkedik el, amihez az ideális csatlakozó a Gaynor 709-1 típusú lengő foglalat. Ez csupán az elektromos csatlakoztatást látja el, magát a lámpát nem tartja meg. A nagy teljesítményű daraboknál a Gaynor foglalat kerámia változata alkalmazható.

A lágyüveges germicidlámpák végén 2–2 érintkező van, különböző méretekben.