Japánba megy a hazai sárgarépalé-export java, Csongrád-Csanád kiemelkedő répatermesztő

A legnagyobb sárgarépa termőterületek Csongrád Csanád es Pest vármegyében találhatóak, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hétfőn kiadott közös körképéből, írja az MTI. A jelentés szerint a tavalyi szezonban a betakarított sárgarépa és a petrezselyemgyökér mennyisége és minősége egyaránt jó volt, a hazai termelők a belső piacok mellett már az exportpiacokra is szállítanak.

A magyar termesztésből származó sárgarépa május végétől februárig biztosan elérhető a piacon, ezt követően érkezik be import is az országba. A hagyományos exportpiacnak számító Ausztria és Románia mellett az elmúlt években dinamikusan bővült a Csehországba és Szlovákiába irányuló kivitel. A NAK és a FruitVeB összesítése szerint az országban mintegy 1300–1500 hektáron termesztenek sárgarépát, a betakarított termés mennyisége 50–70 ezer tonna között mozgott az elmúlt években.

A frisspiaci áru mellett a feldolgozóipar elsősorban sárgarépalevet gyárt, amelynek mintegy 70 százaléka a hazai piacon kel el, 30 százalékát pedig exportálják.

Legnagyobb exportpartnerünk Japán.

Bár igény lenne a termelés bővítésére, az új szereplők belépése nehézkes, az elemzés alapján ennek elsődleges oka, hogy a sárgarépa termesztése a vetéstől a feldolgozásig speciális gépek használatát teszi szükségessé, így nagyon magas a termelés tőkeigénye, írják a körképben. A répa öntözött kultúra, ráadásul a termelőterület nagy részén már a legkorszerűbb mikroöntözési technológiákat alkalmazzák, így viszont kevésbé kitett a talaj- és légköri aszály miatti hozamingadozásnak.

Mivel a külföldi termés is jó volt, a sárgarépa ára csökkent az előző évhez képest. A körkép szerint a kedvező termésmennyiség és -minőség ellenére a szűkös tárolókapacitás a 2024–2025-ös szezonban is gondot okoz a termelőknek. A tárolók fejlesztésére nagy szüksége lenne, alátámasztja ezt az is, hogy a KAP Stratégiai Terv keretében meghirdetett pályázatra komoly túligénylés érkezett.

A sárgarépához hasonlóan a petrezselyemgyökér termelése is speciális tudást és tapasztalatot igényel. Érdekesség, hogy a petrezselyemgyökér Európa-szerte speciális termék, Nyugat-Európában szinte egyáltalán nem fogyasztják. Ennek megfelelően az export főként a környező országokra korlátozódik.

Fotó: Mike Kenneally / Unsplash