A Magyar Ízek Utcájában meg lehet kóstolni a Varga Pékség díjnyertes sós sétálósüteményét, a Pásztor reggelit is augusztus 18. és 20. között, írja az MTI.
Tanács András, a fődíjas termék megálmodója a pékség tulajdonosával, Varga Ferenccel közösen mutatta be az alkotást. „A francia croissant vajas, lágy íze, a házi juhtúró, sonka és lilahagyma tökéletes harmóniát alkot ebben a termékben” – fogalmazott a pék, aki hozzátette: a szegedi paprika különleges textúrát, küllemet és kiváló zamatot ad a pékterméknek. A kritériumok között szerepelt, hogy egy sós ízvilágú, könnyen szállítható és fogyasztható, dekoratív megjelenésű süteményt készítsenek a versenyzők.
A 2024-es Szent István-napi kenyérverseny díjnyertes sós sétálósüteménye, a mórahalmi Kézműves Varga Pékség Pásztor reggelije
Fotó: Kézműves Varga Pékség / Facebook
A kézműves pékség 2022-ben indult először a Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyén, ekkor az Innovatív Kenyérnek és az Édes, vajas sétálósüteménynek járó első díjat is nekik ítélte a szakmai zsűri.
A mórahalmi pékség egyébként a kezdetek óta a naturális pékáruk iránti elkötelezettség jegyében végzi tevékenységét, termékeik mentesek az ember által manipulált anyagoktól, adalékanyagoktól és a margarintól is. A péksütemények előállítása során kizárólag vajjal dolgoznak, a felhasznált töltelékeket és lekvárokat maguk készítik el, a gabonát is saját, házi malmukban őrlik. Legutóbb a Szeged környékén őshonos bordás kifli feltámadásának apropóján írtunk róluk.
A Dél-Alföld ízvilágának klasszikusa volt a bordás kifli, ami mára szinte teljesen eltűnt, mivel a különlegességét adó sütőformát már nem gyártják. Néhányan megpróbálják mégis feltámasztani.
Korábban mi is beszámoltunk a Szent István-napi versenyek eredményéről: Magyarország cukormentes tortája szegedi lett, a sima tortaversenyt egy váci cukrászda Mákvirágja nyerte meg.