A választók öt évet adtak neki, az ügyészség hetet kért Újszentiván 200 milliós csalással vádolt régiúj polgármesterére

„Nem vagyok hibátlan ember, de kérdezem önöktől, ki az?” – tette fel a kérdést a Szegedi Törvényszéken Putnik Lázár, a Szegedtől 8 kilométerre lévő, nagyjából 1900 fős Újszentiván volt független polgármestere, aki az ügyészség szerint négy társával több mint 200 millió forinttal károsította meg az államot 2017 és 2019 között, miután támogatási kérelmet nyújtottak be a kormányhivatalhoz egy 80 fős munkásszállás megépítésére és üzemeltetésére. Az önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, de az ügyészség úgy tartja, hogy a vádlottak már a kezdetekkor tudták, hogy ennél jóval olcsóbban is megoldható a beruházás.

A közbeszerzésen aztán egy Putnik által irányított cég nyert generálkivitelezőként, de csak azért vonták be, hogy magasabb összegben számlázhassanak az önkormányzat felé. A túlárazás mértéke több mint 100 millió forint volt, a fiktív számlákat a volt polgármester nyújtotta be a kormányhivatalnak. Hasonlóan működött a dolog a berendezéssel kapcsolatban is, ott mintegy 23 millió forint volt a túlárazás.

Az elcsalt pénzből aztán Putnik egyik cége vett vadászházat, került belőle egy hozzá köthető szövetkezethez is, valamint társasházakat is építettek belőle a településen.

A volt polgármestert és társait bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésével vádolják. Az ügy negyedrendű vádlottja – aki cégvezetőként majd adminisztrátorként vett részt a feltételezett csalásban – korábban egyezséget kötött az ügyészséggel, két év felfüggesztett börtönt, valamint egy egymillió forintos pénzbüntetést kapott.

Eddig három előkészítő ülés volt, amin meghallgatták volna Putnikot. Az első alkalmon azért nem jelent meg, mert időközben ügyvédet váltott, akinek nem volt ideje felkészülni, a másodikat betegség miatt halasztották el. A harmadik a választások előttre – amin Putnik is indult – esett. Ott megjelent, de mivel nem kapta meg időben az idézését, élt azon jogával, hogy új előkészítő ülést írjanak ki a számára.

Június 9-én aztán újra megválasztották Újszentivánon. A településen hatan szálltak versenybe a városvezetői székért, Putnik Binszki József szegedi alpolgármester fiát, Binszki Olivért és a regnáló Bodó Imrét is maga mögé utasította 39,22%-os eredményével.

Egyébként 2019-ben is fölényesen, a szavazatok valamivel több mint 50%-ával nyert a vádlott polgármester, de nem tudta kitölteni a ciklusát botrányai miatt, így lett időközi választáson polgármester a most második Bodó. Putnikot tavaly februárban, közel két év után engedték ki előzetes letartóztatásából, nyomozás is folyt ellene és társai ellen a munkásszálló ügyében.

A szerdai tárgyalási napon elsőként az ügyészség indítványát ismertette a vád. Ez alapján egyrendbeli csalás, egyrendbeli pénzmosás és hamisokirat-felhasználás miatt áll a bíróság előtt Putnik, melyeknek beismerése esetén 7 év szabadságvesztés kiszabását javasolta az ügyészség. Emellett gazdasági szervezet vezetésétől, valamint a közügyektől is eltiltanák 7 évre pénzbüntetés mellett.

A vádlott nem ismerte be a bűnösségét a bíróság előtt, vallomást sem tett, inkább az észrevételeit közölte.

„Nem vagyok hibátlan ember, de kérdezem önöktől, ki az?”

– tette fel a kérdést, majd elmondta, már a pályája elején megtanulta, ha mindig minden szabályt betart, nem fog haladni a falu. „Elmondhatom, mint ahogy minden településvezető elmondhatja, hogy szabályt szegett a faluért” – mondta, de konkrétumokat nem közölt. Hosszasan fejtegette, hogy milyen ellenséges környezetben kellett dolgoznia a településen, miket állított róla a média, és hogy a jelenlegi polgármester és a vezetés Újszentiván minden anyagi tartalékát felélte és lehetőségeket szalasztott el.

Azt mondta, nagy médiahadjárat folyt ellene, majd feltette a kérdést a sajtó megjelent munkatársainak, hogy ki nézte meg azt, hogy mi valósult meg a 200 millió forintból a településen? Állítása szerint a nyomozati szakaszban hamis tanúzásra is rá akarták venni, vádakat koholtak ellene és inkorrekt volt az ügyészség eljárása.

„A negyedrendű vádlott egyezsége miatt nincsen bennem rossz érzés”

– mondta, hiszen szerinte inkorrekt eljárás során fenyegették börtönnel a vádlottat.

Mivel nem ismerte el a bűnösségét, tárgyalások sorozata vár majd rá, ügyvédje ezekről beszélt hosszasan. Elmondta, megfelelő kontextusba kell helyezni a történéseket, meg kell ismerni a szereplők és a helyzet mikrokörnyezetét. Szerinte maga a vádlott is bizonyos szintű szabálytalanság elkövetését elismerte az észrevételeiben, de cáfolja azt, hogy bűncselekmény elkövetésének szándéka is lett volna a cselekedetei mögött, ezt akarják majd bizonyítani.

Az ügyész a vádlott észrevételeire reagált. Azt mondta, hogy a vádirat is azt tartalmazza, hogy a munkásszálló felépült, az ő állításuk az, hogy nem annyiból, amennyit elszámoltak rá. Visszautasította azon megjegyzéseket, hogy inkorrekt és törvénytelen lett volna az ügyészség eljárása, hogy hamis tanúzásra akarták volna sarkallni a vádlottat. Putnik ügyvédje szerint azonban védence ezekkel a mondatokkal nem akart vádolni senkit, csak kifejtette a véleményét. Az ügy ősszel folytatódik.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.

Fotó: Bálint András / Szegeder