Tömeges halpusztulás van a környéken, a helyi horgászegyesület szerint nem kell aggódni

Az elmúlt napokban és hetekben több helyszínen is találkoztak elhullott halakkal a horgászok, a vármegyében elsősorban a Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza érintett. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) most azt írja Facebook-oldalán, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti.

A tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul és több tényező is okozza. Egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet, közölték. A legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedei viszont ritkán fordulnak elő. Azokon a vizeken ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen ezt megfejeli a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el. 

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre és válik láthatóvá. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása nagy feladatot jelent a HECSMSZ halőri csapatának, máshonnan átirányított kollégák is segítenek nekik. Egyúttal azt kérik a horgászoktól, ha tömeges halpusztulást észlelnek, azt a területileg illetékes halőrnek jelezzék.

A tetemek gyűjtése és elszállítása folyamatos, a veszélyes hulladéknak minősülő haldögöt az ATEV Zrt.-vel érvényben lévő szerződésünknek megfelelően a hódmezővásárhelyi telepre szállítjuk be” – közölték.