Szegedi tükörpontyokat telepítettek több víztározóba

Pénteken terven felüli extra méretű anyaponty-telepítés történt – közölte a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldalán. A döntően szegedi tükrösök átlagsúlya 10 kg, az összesen 324 kg mennyiségből a Maty-éri víztározóba 5 db, a Sárgásba 5 db, a Lisztesbe 6 db, az Atkai Holt-Tiszába 16 db került telepítésre.

„Az ilyen méretű anyahalak egyedeire különösen vigyázni kell mind a lehalászás, mind a szállítás, valamint a vízbe helyezés során”, ezért köszönik a Szegedfish Kft.-nek a vásárlási lehetőséget, valamint a szakszerű szállításban való segítséget.

A szegedi tükörponty az Európai Bizottság rendelete nyomán 2021 szeptembere óta védett elnevezés az Európai Unióban. Ez a negyedik magyar édesvízi hal, amely uniós oltalmat nyert, és ez hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez az Agrárminisztérium szerint.

Maga a földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete a Szegedtől északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

Hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.