Polgárőrökkel szedte a szemetet Mihálffy Béla Mórahalmon

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe, a kormány az egész éves országos akcióhoz támogatást nyújt, ezt Mórahalmon jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken. Koncz Zsófia azt mondta, 2020-ban fogadták el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felderítése, megszüntetése, illetve természetes vizeink védelme.

A kormány az elmúlt időszakban több programot indított az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében. Ilyen a rendszeresen megszervezett Te szedd! akciók vagy a ma már nemzetközileg is elismert PET kupák. Elindult a polgárőrök által is használt HulladékRadar alkalmazás is, amely lehetővé teszi az illegális lerakók azonnali bejelentését. A kezdeményezéseknek köszönhetően eddig félmillió tonna illegális hulladéktól sikerült megszabadítani az országot, mondta Koncz.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is ott volt a rendezvényen, szavai szerint napjainkban a veszélyek korát éljük. Láttunk világjárványt, Európában jelen van az illegális migráció, amely kéz a kézben jár a terrorral, szomszédunkban több két éve háború dúl. Ilyen helyzetben felértékelődik a polgárőrök szerepe és feladata. A polgárőrök a modern hazafiak, akik munkájukat önkéntesen végzik biztonságunk érdekében. A több mint 60 ezer polgárőrnek is köszönhető, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa” – véli Nyitrai.

Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta, a polgárőrök tíz éve foglalkoznak az illegális hulladéklerakók felderítésével, a helyi szervezetek pedig rendszeresen részt vesznek a hulladékgyűjtési akciókban. A kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrök illegális hulladéklerakók felderítése és felszámolása érdekében végzett munkáját. Ebből ezer helyi szervezet 150 ezer forintos működési támogatást kap a tevékenységhez, 50 millió forintból technikai eszközöket – a többek között drónokat – vásároltak, melyek segítik a felderítést.

Az illegális lerakók felderítését összekapcsolják a mezei, erdei lopások megelőzése érdekében végzett, a külterületek biztonságát javító munkával. A kezdeményezéshez csatlakozó helyi szervezetek szolgálati óráik 15–20 százalékát a külterületeken végzik majd, ez 1,5–2 millió szolgálati órát jelent majd az év során, közölte Túrós.

A polgárőrök feladata elsősorban az illegális lerakók felderítés lesz.

Ezekről bejelentést tesznek az önkormányzatoknak, amennyiben pedig olyan mértékű a környezetszennyezés, a rendőrségnek. Dokumentálják a történteket, összegyűjtik az elkövetőkre utaló bizonyítékokat, alkalmanként pedig maguk is részt vesznek a szétszórt hulladék összegyűjtésében. A polgárőrség lovas tagozata a szerb–magyar határ Csongrád vármegyei szakaszán, Tokaj-hegyalján, a Tisza-tó és a Körösök vidékén, valamint a Balaton déli részén segíti az illegális lerakók megtalálását, ahogy a szervezet határvédelmi tagozata is bekapcsolódik a munkába, tudatta az elnök.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook