Márki-Zay Magyar Péterről: Nem messiásokra van szükség

„Hajrá, Magyar Péter” írta Márki-Zay Péter a Facebookon, és sok sikert kívánt a „kormánydöntési próbálkozásához”. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy gondolja, bár Magyar Péter sok olyan dolgot közöl, amit már eddig is tudtak az emberek a rendszer működéséről, fontos, hogy ezek ki legyenek mondva. Szerinte új információkat is megosztott, „például azt, hogy Orbán utasította Vargát a pedofilügyek elhallgatására, és hogy az ellenzék hogyan üzletel a Fidesszel”. Márki Zay szerint Magyar Pétertől joggal tart mind a Fidesz, mind az ellenzéki pártok, hiszen mindenkitől vihet el szavazatokat.

Arra a kérdésre, hogy miért nem lépett fel hamarabb Magyar Péter, a hódmezővásárhelyi polgármester azt írja, „jobb később, mint soha”. Márki-Zay szerint érthető, hogy sokan tekintenek Magyarra messiásként, de ő maga nem tartja annak. „Ha kisebb mértékben is, de ezt én is megtapasztalhattam 2021-ben, az előválasztáskor, amikor még egyszerre kellett a sokszor a Fidesszel is összejátszó ellenzékiek és a kormánypárt ellen küzdenem” – írta a polgármester.

Szerinte a neheze a 2022-es kampányban jött el, amikor „egy nagy, közös összefogásban kellett egy egyfordulós választáson felvenni a küzdelmet a korlátlan pénzzel, médiával, a hazugságokkal és az árulással”. A politikus úgy fogalmazott: „ott sajnálatosan elbuktam, és elbuktunk mindannyian”. Magyar Péternek ennél több sikert kívánt, de szerinte nem messiásokra van szükség, hanem egy olyan ébredésre, amely felülírja az ellenzéki belső megosztottságot, és lehetővé teszi a közös cselekvést.

Magyar Péter a március 15-i beszédében jelentette be, hogy Talpra, Magyarok! néven közösséget hoz létre, és hamarosan pártot is alapít. Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a kegyelmi botrány kirobbanása után jelentette be, hogy kilép a NER-ből.